Обележавање празника „Масленицаˮ у нашој школи

Масленица је традиционални руски - народни, највеселији и најстарији празник.

Време обележавања Масленице: Седмица 20-26. фебруара (увек је недеља пред Велики пост).

Организатори: Ученици шестог разреда који уче руски језик са наставницом руског језика Слободанком Марковић.

Овим забавним празником испраћамо зиму, а дочекујемо пролеће. То је празник који нас припрема за Велики пост – да у њега уђемо спремни и чисти, измирени са свима... Важан је у превенцији насиља и представљању културе народа, чији се језик учи у нашој школи.

Ученици млађих разреда прославили су Масленицу уз пригодне активности и дружење са ученицима старијих разреда.

Главна порука овог празника: Тражите опроштај од оних које сте наљутили и опростите свима који су вас у претходној години растужили или наљутили.

Масленица нас учи: праштању, тражењу опроштаја, несебичности и дељењу са другима, традицији и дружењу, бризи о другоме и такмичарском духу, осећају заједништва, осећањима животне радости, забави и опуштању.

Школа је мирисала на палачинке, које симболизују Сунце, за шта су се, и ове године, побринули ученици који уче руски језик. По један час руског језика у свим одељењима био је посвећен обележавању Масленице – уз презентације ученика и снимке уживо са руских канала (како се у Русији слави овај празник), као и уз такмичења у школском дворишту у забавним и традиционалним народним играма.

Програм за ученике од првог до четвртог разреда припремили су старији ученици. Они су их упознали са традицијим и обичајима у недељи Масленице, говорили су о значају праштања, тражења опроштаја и помирења. Сви заједно су се играли и забављали кроз: квиз знања о празнику и асоцијације, такмичења у забавним играма (окретање палачинки, брзина склапања/расклапања матрјошки...), традиционалне народне игре које су заједничке српском и руском народу: трка у врећама, три ноге, надвлачење конопца и друге. Ученици су показали изванредну борбеност и спретност.

Масленица је један од најрадоснијих и најомиљенијих празника у нашој школи, чију организацију и носиоце активности подржавају сви ученици и наставници.