Прослављена Масленица 2020.

У Недељи праштања, 28. фебруара 2020. ученици наше школе прославили су велики руски празник Масленицу. Поред традиционалних игара (трка у врећама, надвлачење конопца и „три ноге“), ученици су имали и богат садржај на часовима: ученици седмог разреда своје другове из четвртог информисали су о значају самог празника, организовали квиз знања и игре везане за припрему палачинака, симбола рађања новог циклуса у природи. Четвртаци су показали и вештину у склапању матрјошки, а најуспешнији су награђени дипломама.

ОБЕЛЕЖЕНА ЈЕ МАСЛЕНИЦА И У ОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ – ЗАНИМЉИВИ ЧАСОВИ КРОЗ УЧЕЊЕ, ДРУЖЕЊЕ И ЗАБАВУ У 4. РАЗРЕДУ – СЕДМАЦИ ЗА ЧЕТВРТАКЕ

Упркос продуженом распусту и недостатку времена, ученици 7-1/3 одељења који уче руски језик, успели су да, заједно са својом наставницом Слободанком Марковић, осмисле и припреме прославу руског празника Масленице, кроз дружење, учење и игру са својим млађим другарима – ученицима 4-1, 4-2, 4-3 и 4-4 одељења и њиховим наставницама.

Занимљиви часови одржани су у свим одељењима четвртог разреда 28.2.2020. године – ученици 7-1/3 одељења одржали су пет часова у оквиру обележавања руског празника Масленице и циљева који су били постављени, и то:

  • представљен је предмет - РУСКИ ЈЕЗИК;
  • представљена је традиција руског народа, уочена је блискост са традицијом српског народа, ученици су на занимљив начин доста научили и проверили своје знање о руском празнику Масленица (презентација, квиз);
  • превенција насиља (дружење кроз учење и игру старијих – ученика 7. разреда и млађих - ученика 4. разреда, унапређивање односа, емпатије, солидарности, заједништва, лепих и позитивних осећања међу децом, нарочито између старијих и млађих ученика;
  • забава и физичка активност, развијање спретности и снаге кроз предвиђене игре;
  • дат је модел понашања свим ученицима у Школи /и похваљено је понашање СВИХ ученика-учесника/.

Ученици седмог разреда, пригодно одевени, причом, разговором и припремљеном презентацијом са богатим илустрацијама о руском празнику - Масленици, упознавали су ученике 4. разреда са једном од традиција руског народа – испраћаја зиме и дочекивања пролећа. Да би све било добро запамћено и научено потрудили су се старији другари одржавањем квиза знања. Већина питања била је формулисана на креативан и духовит начин, тако да су изазивала пажњу и подстицала на активност ученике четвртог разреда. После одржаног квиза ученици су се такмичили у окретању палачинки завезаних очију, мазању палачинки такође завезаних очију (уз помоћ навођења старијих другара), у брзини склапања матрјошке... – уз сјајну подршку свих другара (уз руску музику и сцене прославе Масленице у Русији на платну – аутентични и актуелни (овогодишњи) видео записи из различитих крајева Русије)… Победници свих игара награђени су специјалном дипломом коју су такође осмислили ученици 7. разреда.

Затим је у фискултурној сали одржано такмичење четвртака у традиционалним играма (трка у врећама, надвлачење конопца, „три ноге“...), уз спортско навијање и подршку такмичарима. У снази су се одмерили и четвртаци са седмацима – победила је бројност млађих ученика, али и седмаци су се добро држали.

Може се констатовати да је време проведено у дружењу старијих и млађих ученика протекло веома брзо и забавно у дивној атмосфери сарадње и заједништва. Посебну пажњу ученика привлачиле су ученице и ученици одевени у руску народну ношњу, као и учионица уређена у духу Масленице. Сва надметања су протекла у најбољем реду и расположењу. Свим учесницима ће овај дан остати у лепом сећању и сви се надају даљем позитивном развоју односа између генерација четвртака и седмака, али и свих ученика Школе.

Наставница руског језика и одељенске старешине седмака и четвртака похваљују сва одељења за учешће и организацију програма на дан 28.2.2020. године. Посебно треба истаћи чињеницу да су се сви ученици културно и лепо понашали, били предусретљиви једни према другима и да није било никаквих опомена или интервенција наставника.

Извештај написала наставница руског језика и координатор прославе Слободанка Марковић