Информације везане за наставу и ваннаставне активности ученика

Обавезни уџбеници


Блогови – помоћ при учењу

Уколико желите да допуните своје знање из неког предмета или надокнадите пропуштено градиво, помоћ и додатне информације можете пронаћи и на блоговима наставника школе.

  • Наставник Владимир Стојановић на свом блогу Tехничко и информатичко образовање нуди корисне информације у вези са редовном наставом и секцијом Ардуино.
  • Наставница Тања Плазинић на блогу Географија за тебе нуди обиље материјала за учење и игрица за вежбање, као и занимљивости са часова. Наравно, ту су и географске занимљивости.
  • Наставница Биљана Кнежевић на блогу Српски, мој језик објављује корисне информације за свакодневни рад и савете, представља ученика недеље-месеца, као и матирајал за учење са игрицама за вежбу.

Час музичког у првом разреду

На часу музичке културе ученици 1/1 су кроз учење песме утврдили своја знања о безбедности у саобраћају, посебно на пешачком прелазу. Како би додатно учинили час занимљивим, уз певање песме убацили су и елементе драме, те су и одглумили стихове. Тако су кроз овај час развијали своје вокалне способности, продубили свест о одговорном понашању на пешачком прелазу, исказали своје глумачке таленте и ослобађали се од треме од сценског наступа.

Учитељица 1/1 је Ана Јовановић.


Снимак часа можете погледати на Јутјуб каналу школеПосета часова у одељењима 4/1 и 4/3

Наставница физичког васпитања Анита Ивовић одржала је час у одељењима 4/1 и 4/3.

Четвртаци су били у прописаној опреми и са пуно интересовања су слушали кратко објашњење о значају спорта, посебној опреми за вежбање и како ће часови изгледати у петом разреду. Вежбе су пратили и радили са великом пажњом и жељом да што боље одраде задату вежбу. Атмосфера на часу је била радна, деца вредна и моторички врло спретна.

Часу су присуствовали учитељи 4/1 и 4/3, Зоран Стојановић и Љиљана Опачић.


Представљамо вам предмет Техника и технологија

Циљ наставе и учења технике и технологије је да развијање техничко-технолошке писмености, изградња одговорног односа према раду и производњи, животном и радном окружењу, коришћењу техничких и технолошких ресурса, као и стицање бољег увида у сопствена професионална интересовања и самим тим поступа предузимљиво и иницијативно поступање ученика.

После стицања теоријских знања на часовима следи реализација практичних вежби, које подразумевају прављење модела из области саобраћаја, грађевинарства, пољопривреде и грађевинске механизације.

Прављење модела ради се кроз игру где се развија стваралачко мишљење. Неке вежбе имају за циљ да буду подстрек за даље усавршавање ученика и њихово осамостаљивање у проналажењу идеја.

Наставници Технике и технологије у нашој школи су Тијана Габоров, Драган Јосиповић и Владимир Стојановић.


Пројектна настава из географије

„Туристички водич Србије“

У оквиру пројектне наставе из географије, на тему „Туристички водич Србије“, ученици 8/2 и 8/4 су, уз вођство наставнице Снежане Трнавац, решавали истраживачке задатке током новембра и децембра. Користећи се интернетом, ученици су истраживали туристичке атракције планина, бања, река и језера, као и археолошка налазишта и културно–историјске споменике Србије. На основу информација, фотографија и Гугл мапе, ученици су саставили туристичке водиче Србије кроз које су представили путовања од Београда до Палића, Ђердапа, Таре, Копаоника и Златара. Туристички водичи су урађени у виду презентација и плаката, као и у штампаној форми.

Ученици су у паровима и у групама радили задатке које су на часу презентовали. Током истраживачког рада, повезивали су своја знања из историје, географије, информатике, биологије, ликовне културе. Након одржаних презентација, унакрсним одговарањем на питања, сви ученици су исказали висок степен интересовања и ангажованости у овом пројекту.

Посета часова
у одељењима 4/1 и 4/3

У четвртак, 15.12.2022. наставница српског језика и књижевности Славица Ћуковић одржала је часове српског језика у одељењима 4/1 и 4/3. Обрађивана је наставна јединица Променљиве и непроменљиве речи. Наставница је овом приликом укратко упознала ученике и са градивом које ће обрађивати у петом разреду.

Ученици оба одељења су активно учествовали у раду на часу и показали мотивисаност за учење новог градива.

Похвале за будуће петаке!


Креативна азбука

Ученици 1/1 су кроз групни рад поновили научена слова ћирилице. Били су подељени у пет група. Прво су, у оквиру група, „оживљавалиˮ и украшавали добијена слова, а затим су своја слова и представили. Час је протекао у добром расположењу, а ученици су на занимљив начин и кроз игру утврђивали своја знања о наученим словима.

Час историје у IV/2

У одељењу IV/2, наставница Зорица Јовић је 5.12.2022. године одржала час историје. На овом часу, ученици су имали прилику да се упознају са новим наставним предметом који их очекује од петог разреда. Сазнали су значење појма „историја“, показали су одлично знање у рачунању времена и упознали су се са првим цивилизацијама на Старом истоку.

Час је био врло жив и динамичан, а таквој атмосфери је допринело изузетно знање које су ученици стекли код своје учитељице Милане Ђурић.


Угледни час у 1/1 „Авантуре малога Јујуˮ

У одељењу 1/1 одржан је 6.12.2022. угледни час из музичке културе „Авантуре малога Јујуˮ. Ученици су кроз различите активности, облике и методе рада научили ову песму, а затим је и одглумили.

На самом почетку ученици су мотивисани и припремљени за будући рад игром погађања: сваки ред је добио задатак да препознда по једну песму или бројалицу, а затим ју је је цело одељење отпевало.

Део атмосфере можете погледати у видеу на нашем Јутјуб каналу:

Сазнај више...
Међународни еTwinning пројекат - Growing together! (Serbia - Spain)ˮ

Ученици IV/1 и IV/3 заједно са наставницом енглеског језика Наташом Веселиновић, у оквиру секције за енглески језик, учествују у међународном еTwinning пројекту „Growing together!" (Serbia - Spain).

Сазнај више...

Угледни час у 1/4: „Поштујемо различитости“

Угледни час одељенског старешине у 1/4 са темом „Поштујемо различитости“ одржан је 21. новембра 2022. године.

Ученици су у уводном делу часа кроз игру „Волим – не волим“ уочавали по чему су слични, а по чему се разликују.

У главном делу часа одгледали су кратак цртани филм који говори о толеранцији (Birds on a wire, Pixar short), након чега су дискутовали о томе шта значи поштовати различитости. У објашњавању и разумевању термина толеранција помогли су им гости на часу - ученици петог разреда. Заједно са њима су послушали и анализирали текст "Мудрост драгољуба". Закључили су да треба да волимо и прихватимо не само друге, већ и себе баш таквим какви јесмо, јер смо баш такви различити вредни и јединствени. Кроз кратак групни рад открили су скривену реченицу на листићу (Толеранција је када се дружимо и када смо различити).

У завршном делу часа заједно су одрецитовали песму која говори о слози и другарству "На земљи чврсто стојимо..." У оквиру часа, извршена је корелација са Грађанским васпитањем, Светом око нас и Српским језиком.

Реализатор часа је учитељица Наташа Јовановић. Часу су присуствовали психолог Бранка Митровић, учитељице Милана Ђурић и Александра Хубер.
Тематска недељаДечија недеља: Драмска радионица „Отворено о...“

Ученици 3/1 учествовали су 27. Октобра 2022. у радионици намењеној конструктивном решавању проблема „Шта да радим када наиђу проблеми?“.

Подељени у групе суочили су се са изазовом да пронађу најбоље решење за постављени задатак – проблем. Иако су на почетку радионице имали отпор према драматизацији проблема, убрзо су то превазишли и међусобном сарадњом дошли до креативног и прихватљивог решења. Показиали су да нерешивог проблема нема уколико постоји спремност да саслушамо саговорника, размислимо и потражимо конструктивно решење. Они који нису осмислили решење за проблем који је група добила, решиће га за домаћи задатак.

Реализатор ове радионице је школски психолог Бранка Митровић Јосиповић. Одељенски старешина 3/1 је Даница Петровић Станисављевић.


Занатска секција у III/1

Ове школске године, ученици III/1 имају прилику да у оквиру слободних наставних активности похађају занатску секцију. Циљ секције јесте да споји традицију са савременим добом. Тако, похађањем занатске секције, ученици се упознају са народном традицијом и занатима који су данас заборављени (или на рубу заборава), док су некада били неопходни сваком друштву. Истовремено, кроз практичан рад ученици развијају креативност, осећај за естетику, фину моторику, ораганизационе вештине, као и способност за сарадњу.

Кроз читав овај процес ученике води учитељица Даница Станисављевић. Преносимо вам неколико кадрова малих уметника из њиховог атељеа...

Занимљива хемија за седмаке

У седмом разреду хемија нов предмет, а ове године ученици су се интензивно заинтересовали за рад на овим часовима.

Наставница Душанка Јочић им је на занимљив начин и демонстративном методом представила физичка и хемијска својства важних супстанци. Тако су путем огледа савладали технике мерења масе, запремине и температуре, научили да разликују физичке и хемијске промене супстанци.

Учећи хемију, ученици развијају креативност и вештину повезивања хемијсих појмова и промена са свакодневним животом, јер заиста – хемија је свуда око нас!


Угледни час и обележавање Европског дана језика 2022.

Европски дан језика обележен је у нашој школи 29. септембра 2022. угледним часом у одељењу VIII/4. Наставница немачког језика Тијана Дамњановић и енглеског језика Светлана Милентијевић реализовале су час са интердисциплинарним приступом и кроз бројне занимљиве активности омогућиле ученицима да сазнају нешто ново о европским језицима, као и да упореде енглески и немачки језик који припадају германској породици језика - једној од највећих језичких породица у Европи.

Ученици су имали прилике да се информишу о језичком богатству Европе, значају одржавања језичког диверзитета и очувању богатог културног наслеђа Европског континента. Поредили су енглески и немачки језик тражећи сличности и разлике кроз презентацију и видео, играли квиз са садржајем на оба језика, спајали пословице истог значења на српском, енглеском и немачком језику и коначно урадили Гугл упитник да провере колико су научили о овој теми. Ученици и гости су учествовали у активностима, а час је по оцени присутних био врло динамичан и креативан.

Часу су присуствовале директор Катарина Стјепановић, помоћник директора и наставница српског језика Биљана Кнежевић, педагог Лидија Влајковић, психолог Бранка Јосиповић Митровић, као и наставнице енглеског језика Снежана Корић и Александра Ђорђевић.

Закључак реализатора и присутних гостију био је да су сарадња више наставника и интердисциплинарна настава један од добрих начина да се ученици мотивишу и да на лак и занимљив начин науче нешто ново.О Европском дану језика

Европски дан језика обележава се од 2001. године на иницијативу Савета Европе, а уз подршку Европске комисије. Основни циљеви ове манифестације су информисање јавности о значају учења језика, промовисање језичког и културолошког богатства Европе као и одржавање целоживотног учења језика.

Прославља се у разним културним и образовним институцијама у 46 европских земаља на различите начине - кроз језичке квизове, такмичења, игровне активности, па чак и представљање културе и кулинарских специјалитета земаља Европе.


Jezički School Gaming

Наставници језика А. Ђорђевић (енглески), Т. Дамњановић (немачки), С. Марковић (рукски) и Б. Кнежевић (српски) организовали су 22. јуна 2022. за све ученике петог разреда заједничку активност под именом Jezički School Gaming: ученици су играли језичке игрице у алату Wordwall на три нивоа. Сваки ниво је био другачији и поређани су по тежини. У свакој игрици ученици су могли наћи питања из српског, енглеског и немачког/руског језика. Ова питања су сачињена према програму за пети разред, а међу њима је извршена корелација. Намењена су свим ученицима.

Угледни час „Ускршње украшавање“

Ученици 1/2 реализовали су 19. априла 2022. угледни час из Ликовне културе и Верске наставе „Ускршње украшавање“. Учитељица Ивана Богдановић и наставница верске наставе Данијела Рајак, уз помоћ маме и баке ученика Стефана Томашевића, рођеног у Украјини, оствариле су културолошку повезаност између обичаја Срба и Украјинаца везаних за обележавање овог великог заједничког празника.


Тематска настава „Дан лептира“

Ученици млађих разреда 27. маја 2022. одржали су тематски дан обележавајући Међународни дан лептира. На свим часовима редовне наставе обрађивали су мотив лептира, а заједничка активност на нивоу смене био је Бал лептира и избор за најкративнију маску и најактивније одељење.

Програм су водиле учитељице Јелена Чедић (непарна смена) и Сања Исаиловић (парна смена). Чланови комисије били су директор, помоћник директора, педагог, психолог, наставница ликовне културе и енглеског језика.

Тематски дан је органиизовао Актив разредне наставе, а посебан допринос је дао Тим за ентеријер и екстеријер и учитељица Достана Павловић.

Део атмосфере можете видети на нашем Јутјуб каналу.


Народна приповетка „Усуд“ - Да ли је наша судбина предодређена?

На часу српског језика и књижевности 24. маја 2022. ученици 8/3 обрадили су народну приповетку „Усуд“ уз помоћ технике шест шешира.

Сазнај више →

Четвртаци првацима

Ученици четвртог разреда од својих учитељица добијају савете и припремају се за прелазак у пети разред. Тим поводом су на часу српског језика добили задатак да напишу своју препоруку и савет будућим ђацима првацима, користећи своја искуства стечена током четворогодишњег школовања.

Циљ ове активности је да и на овај начин пруже подршку и олакшају прилагођавање ђака првака школском животу.

У прилогу можете прочитати радове ученика 4/2 и 4/4.

Име и презиме Одељење Рад
Софија Милановић 4/2
Душан Митић 4/4
Лара Миленковић 4/4


Дан сећања на Доситеја Обрадовића

Ученици 4/1 на часу природе и друштва посебну пажњу посветили су нашем првом министру просвете Доситеју Обрадовићу.

Након што су поделили знање о Доситеју, проширили су информације читајући нове текстове и разговарајући. У другом делу часа су, слушајући „Востани, Сербијо“, цртали лик нашег просветитеља.

Aтмосферу и резултате рада на овом часу можете погледати и на нашем јутјуб каналу

Учитељица 4/1 је Ана Јовановић.

Час на терену - посета Ташмајдану

У оквиру предмета Моја животна средина (слободне наставне активности) група ученика 7/1 и 7/3 посетила је 12. априла 2022. парк Ташмајдан.

Ученици су се на овом часу на терену подсетили о настанку, значају и уређењу парка, као и о грађевинама и споменицима у оквиру парка. Показали су знање из екологије, билогије, географије и историје.

Наставник предмета Моја животна средина је наставница географије Снежана Трнавац.


Материјални трагови прошлости – најефикаснији начин учења

Ученици 4/4 започели су 23. фебруара 2022. циклус учења о историји и прошлости. На позив учитељице Наташе Јовановић на час природе и друштва донели су предмете које су имали – материјалне трагове прошлости. Тако су направили одељенску изложбу, научили пуно о прошлости и уживали у овом часу.

Угледни час из математике

Множење

Угледни час из математике одржала је 21. фебруара 2022. године у 2/3 учитељица Јелена Чедић. Циљ овог часа било је утврђивање знања о таблици множења и креативна примена овог знања на разноврсним текстуалним/проблемским/језичким задацима.

Сазнај више →


Пројектна настава из математике и информатике

Геометрија новогодишњих украса

У духу новогодишњих празника, ученици петог разреда су крајем новембра у оквиру пројектне наставе из математике и информатике направили новогодишње украсе у разним геометријским облицима (круг, квадрат, правоугаоник, коцка, квадар). Ови радови су послужили да ученици практично уоче геометријске облике, а биће и изложени на Новогодишњем вашару.

Сви петаци су уложили велики труд и уз смернице наставника повезали математику и информатику са креативном и занимљивом актуелном темом.

Угледни час из енглеског језика у 3/3

“Do you like…?

У понедељак 13.12.2021. године наставница Наташа Веселиновић одржала je у 3/3 угледни час из енглеског језика. Ученици су кроз различите активности обновили градиво везано за изражавање допадања/недопадања, исказивали мишљење и размењивали информације које се односе на дату комуникативну ситуацију. У току часа остварена је унутарпредметна и међупредметна повезаност са математиком, светом око нас, ликовном и музичком културом, српским језиком, као и општом културом.

На почетку часа деци је привукла пажњу загонетна торба, у којој су морали да пронађу предмете и на основу тактилне перцепције, без гледања, препознају шта се у њој налази. Затим, подељени у две групе, дечаци и девојчице, отпевали су и глумили песмицу I don't like pasta, I don't like steak! Девојчице су глумиле мачке, а дечаци псе. Затим су уз помоћ презентације одговарали на задата питања. Играли су и игру погађања, слушали музику и изражавали допадање или недопадање према храни, музици итд.

У завршном делу часа, у паровима су направили пицу, и задат им је домаћи задатак – да нацртају или направе од колаж-папира храну коју воле или не воле и да напишу пар реченица о тој храни.

Часу су присуствовали педагог Лидија Влајковић, учитељица Љиљана Опачић, и наставнице Марија Вуковић и Александра Ђорђевић.


Пројектна настава из географије „Бање Србије“

Пројектна настава из географије „Бање Србије“ реализована је у одељењима 8/2 и 8/4 у периоду 1–19.11.2021. године. Ученици су групним радом истраживали према задацима о бањама Србије, анализирајући географски положај бања, особине, минерални састав и лековитост вода.

Ученици су позитивно вредновали туристичке атракције бања, природне и антропогене вредности које се налазе у околини тих бања. Сви ученици су веома активно и заинтересовано учествовали у реализацији пројектне наставе.

Организатор ове пројектне наставе је наставница географије Снежана Трнавац.

Тематска настава у 4/1: Толеранција

Ученици 4/1 посебну пажњу посветили су теми међусобне толеранције, па је 16. новембар, Међународни дан толеранције, обележен као тематски дан.

Обрада ове теме започела је вршњачким учењем: ученице 8/1 Анастасија Перишић и Данијела Филиповић представиле су четвртацима појам толеранције. Кроз разговор и уз помоћ презентације ученици су поновили шта јесте толеранција а шта њена супротност – дискриминација.

Сазнај више →


Пројектна настава из енглеског језика у другом разреду - ”Halloween”

Ученици другог разреда су се у недељи пред празник Halloween (25-29. октобар) упознали са најважнијим подацима везаним за овај празник и научили основнe речи у вези са њим.

”Ноћ вештица” или на енглеском језику Halloween је празник који се слави претежно у земљама енглеског говорног подручја у ноћи између 31.октобра и 1. новембра.

Сазнај више →

На часу Дигиталног света

Ученици 2/3 сваке недеље све више увећавају своје дигиталне вештине. Учитељица Јелена Чедић води их успешно кроз предмет Дигитални свет, што могу потврдити и резултати рада са часа одржаног 26. октобра 2021. Обрадили су наставну јединицу о дигиталној слици, па су самостално креирали своју слику у алату за цртање Paint.

Малишани су били веома заинтересовани и креативни и уз игру применили упутства за рад своје наставнице.

Резултате њиховог рада можете погледати на видеу на нашем школском јутјуб каналуУгледни час из историје

Ученици 7/4 учествовали су 4. октобра 2021. године у реализацији угледног часа из историје са темом „Француска револуција“. Били су веома расположени за рад јер је час био динамичан и занимљив.

На самом почетку обновили су градиво уз помоћ Wordwall квиза што их је мотивисало за даљи рад и изазвало радозналост. У главном делу часа подељени су у групе и радили задатке техником „трчећи диктат“ и „сазнај информацију“. Радећи фронтално, индивидуално, у пару и групно, сазнали су занимљиве детаље из живота Луја XVI и Марије Антоанете, као и водећег јакобинца Максимилијана Робеспјера. Погледали су презентацију о Француској револуцији и водећим личностима тог доба. У завршном делу часа обновили су оно што су научили путем квиза Wordwall.

Овај час осмислила је и одржала наставница Зорица Јовић. Часу су присуствовале наставница математике Милана Девић и психолог Бранка Митровић Јосиповић.


На часу биологије: Грађа биљне и животињске ћелије

Ученици 5/2 и 5/4 су у току септембра 2021. на часу биологије учили о ћелији. За домаћи требало је да направе модел биљне и животињске ћелије од пластелина. Ученици су успешно урадили овај задатак, сваку ћелију су обележили и написали делове ћелије.Од најбољих радова направљена је изложба у холу школе.

Динамика на часу музичке културе

Ученици 5/2 на часу музичке културе 28. септембра 2021. са наставницом Аном Петричевић успешно су применили своје знање о динамици и показали да се брзо прилагођавају предметној настави. Веома радо учествовали су у вежбама примене овог теоријског појма.

На часу је владала радна и позитивна атмосфера, чији део можете погледати у видео запису на нашем јутјуб каналу.


На часу енглеског језика трећаци обележили Дан тачки

Ученици 3/1 и 3/3 на часу енглеског језика 15. септембра обележили су са наставницом Наташом Веселиновић Међународни дан тачки.

На часу су погледали причу Питера Рејнолдса „Тачка“, у којој наставник подстиче свог ученика да верује у себе и буде довољно храбар да остави свој траг. И тако је оно што је започело једном тачком на папиру временом прерасло у самопоуздање и способност дељења. Ученици су погледали и презентацију коју је припремила наставница Michelle Carton из Anhoridz (Аљаска) и представила како се овај дан прославио код њих. Трећаци су поздравили своје другаре на Аљасци, а надамо се да ће остварити и сарадњу путем скајпа захваљујући својим наставницама које су успоставиле контакт и подстичу своје ученике да буду креативни, слободни, добронамерни и дружељубиви – учећи енглески.
Погледајте филм о овом занимљивом часу.


Пројектна настава „Сусрет са Јапаном“

Пројектна настава „Сусрет са Јапаном“ започела је у септембру 2020. и завршила у јануару 2021. године. Обухватила је више предмета: географију (Тања Плазинић 7/1 и 7/3), енглески језик – редовну и додатну наставу (Александра Ђорђевић 8/3, 7/3; Светлана Милентијевић 6/3, 7/1) техничко и технологију (Драган Јосиповић 8/4), српски језик и књижевност (Марија Мијаиловић 7/1, Биљана Кнежевић 7/3), ликовну културу (сва одељења млађих разреди на часу ликовне културе и ликовне секције) и час одељенског старешине (сва одељења старијих разреда).

У току реализације пројекат је имао више фаза:

1. Географија – наставница Тања Плазинић успоставила је сарадњу са ученицима из Кашивазакија (Јапан), града-домаћина наше ватерполо репрезентације на Олимпијским играма, те је прва активност била отварање изложбе радова ученика из Јапана. На часовима редовне наставе ученици седмог разреда обрађивали су културне и географске особине Јапана и својим друговима у Јапану писали поруке подршке. Презентацију која је коришћена на часу можете погледати ОВДЕ.

2. Енглески језик – ученици 7/3 и 8/3 са наставницом Александром Ђорђевић и ученици 6/3 и 7/1 са наставницом Светланом Милентијевић поруке написане на српском језику превели су на енглески. Презентацију са порукама наших ученика можете погледати ОВДЕ.

3. Техничко и технологија (Драган Јосиповић 8/4), ученица овог одељења Анђела Јањић припремила је видео упутство „Како направити ждрала – оригами техника“.

4. Српски језик и књижевност – ученици 7/1 са наставницом Маријом Мијаиловић вежбали су говорну културу инспирисани цртежима подршке приспелим из Јапана: упознали су се са занимљивостима из јапанске традиције. "Мала књига о Јапану" послужила је ученицима да се боље упознају са културом ове земље и да се припрема да изражајно и интерпретативно говоре о неком јапанском празнику или обичају. Оно што је ученицима из културе ове земље било најзанимљивије представљено је на паноу. У изради паноа ученици су имали подршку наставнице српског језика. Вођени упутством за израду ждрала, ученици су самостално направили свој примерак и тако дали допринос заједничком циљу - израда 1000 ждралова за испуњење жеље.
Како писати хаику

5. Сва одељења млађих разреда на часу ликовне културе и часу ликовне секције форматизовали су папире за израду оригами ждралова и цртали своје жеље и доживљај Јапана. Најуспешнији радови изложени су у холу школу под именом „Сусрет са Јапаном“, а од осталих су ученици старијих разреда направили ждралове, који су изложени такође у холу.

6. У овом пројекту учествовала су сва одељења старијих разреда: они са на часу одељенског старешине или додатној настави из енглеског језика правили ждралове оригами техником и тако дали свој велики допринос реализацији овог пројекта.


Финални продукт пројекта „Сусрет са Јапаном“ можете видети на инстаграм профилу наше школе.


Угледни час из српског језика у 6/1 - "Дечаци Павлове улице"

У петак, 21.5.2021. у 6/1 одржан је угледни час из српског језика. Ученици 6/1 су кроз групни рад и истраживачке задатке анализирали ликове и мотиве у лектири „Дечаци Павлове улице“. Такође су врло успешно пронашли сличности и разлике у сопственом одрастању и одрастању приказаном у делу. Имали су прилику и да погледају 3D приказ градилишта описаног у лектири. Часу су присуствовали директорка Катарина Стјепановић, помоћник директора и наставница српског језика Биљана Кнежевић, педагог Лидија Влајковић, наставница српског језика Марија Мијаиловић и психолог Бранка Митровић Јосиповић. Час је реализовала наставница српског језика Славица Ћуковић.


Одржан угледни час „Мрав добра срца“ Бране Црнчевића

Учитељица 4/3 Марина Бајагић одржала је 14. маја 2021. године веома успешан угледни час из српског језика. Обрађена је наставна јединица „Мрав добра срца“ Бране Црнчевића. Часу су присуствовале учитељица Милана Ђурић, психолог Бранка Митровић Јосиповић и наставница српског језика Биљана Кнежевић.

Погледај опширније →


Гост-предавач на часу Културе живљења

Боје и осећања

У оквиру обраде теме „Култура становања“ ученици 8/3 имали су 17. фебруара 2021. занимљиво предавање, које је водио гост-предавач архитекта Филип Јочић. Увео их је у свет архитектуре са идејом да у ученицима пробуди скривени таленат који моги искористити приликом избора будућег зивања. Провео их је кроз свет боја повезавши их са осећањима која изазивају правилно одабране боје у ентеријеру.

Ученици су урадили анкету и учествовали у дискусији. Добили су корисне савете и идеје које могу да употребе при уређивању своје собе.

Организатор овог предавања је наставница предмета Култура живљења Душанка Јочић. Часу је присуствовала и Тамара Живковић, наставница математике.


Новогодишња ликовна радионица у 1/3

оследњег школског дана у првом полугодишту ученици 1/3 учествовали су у новогодишњој радионици, коју је организовала њихова учитељица Јелена Чедић. Малишани су правили своје новогодишње честитке и наменили их најближима.

Циљ ове радионице је стварање позитивних асоцијација према предстојећем празнику. Деца су се забавила, показала своју креативност и уједно били активни учесници у припреми новогодишње чаролије.

Њихове радове можете погледати на снимку у прилогу.


ПРОЈЕКТНА НАСТАВА

Wild animals
пројектна настава петака из енглеског језика

На часовима енглеског језика ученици петог разреда су и ове школске године кроз истраживачки задатак и корелацију са биологијом и ликовном културом упознали свет дивљих животиња.

Сликом или цртежом представили су животињу коју су изабрали, а затим истраживали о тој животињи покушавајући да сазнају и опишу на енглеском језику њен изглед, исхрану, станиште, животни век и неке занимљивости.

Кроз изложбу радова у холу школе представили су своје радове и имали прилику да прочитају занимљивости о многим дивљим животињама о којима су истраживали њихови вршњаци.

Пројектну наставу реализовали су уз помоћ и савете својих наставника енглеског језика Александре Ђорђевић и Светлане Милентијевић.

Food, food, food
пројектна настава из енглеског језика

Одређен број часова енглеског језика у новембру и децембру у одељењима 3/1 и 3/3 био је посвећен пројектној настави на тему ХРАНA. Ученици су кроз те часове знатно проширили свој речник, па сада знају како да означе различите намирнице и врсте пића, а такође су и утврдили начине изражавања допадања/недопадања.

Ученици су имали задатак да ураде презентацију онога шта они воле/не воле да једу или пију и у овој фази имали су слободу у виду форме коју ће имати њихов рад - били су подстакнути на креативност. Неки су цртали, неки су штампали слике, неки су користили храну и пића из свакодневног живота, неки су правили кратке скечеве. Заједно смо уживали у свему томе и сви ученици су били врло заинтересовани за рад.

Као крајњи резултат настао је видео састављен од њихових снимака, који можете погледати испод.

Реализатор пројектне наставе у овим одељењима је Александра Ђорђевић.

Bonfire Night,
пројектна настава из енглеског језика

На часовима пројектне наставе из енглеског језика ученици другог разреда на креативан начин сазнали су нешто више о Bonfire Night, односно Ноћи ватромета, који се традиционално прославља у Великој Британији сваког 6. новембра.

Другаци су уживали истражујући о пореклу овог обичаја: Гај Гидо Фокс је 1605. године учествовао је у тзв. Барутној завери у покушају да убије краља Џејмса. На срећу план се изјаловио, а уместо напада барутом, тај догађај је остао упамћен по прелепом ватромету који је у овом несрећном покушају случајно изазван.

Ученици су гледали причу, слушали песмице и правили ватромете од папира. Њихови радови су изложени у њиховим учионицама и у холу школе.

Реализатори и креатори пројектне наставе су наставници енглеског језика Снежана Корић и Наташа Веселиновић.

Погледајте кратак филм о овим активностима

Атом у очима седмака

Ученици седмог разреда показали су да могу успешно да стекну теоријско знање о структури атома и преставе га уз помоћ истраживачког духа на креативан начин.

На часовима пројектне наставе из хемије под називом „Наши модели су другачији“, уз помоћ наставника, успешно су изразили своје идеје од којих су настали најразличитији модели атома елемената као продукти рада.

У њихову спретност, креативност и знање можемо се и сами уверити, јер је изложба радова представљена у холу наше школе.

Реализатор и креатор пројектне наставе је Душанка Јочић, наставних хемије.

„Село или град“,
пројекна настава из географије

Ученици 6/2 и 6/4 у периоду одвијања онлајн наставе 1-18. децембра 2020. продубили су своја знања о већ познатој теми и успешно реализовали пројектну наставу изучавајући сеоска и градска насеља. На часовима путем гугл мита размењивали су искуства и презентовали радове. Пре тога обавили су истраживање, потом анализирали положај, типове и функције насеља, начин живота у селу и граду, предности и недостатке истих. Резултати њиховог рада су презентације, плакати и макете.

Реализатор ових часова је наставница географије Снежана Трнавац.


Јесење фризуре у 3/1

а часу ликовне културе ученици 3/1 имали су задатак да у првој недељи новембра нацртају „Јесењу фризуру“. Пре тога морали су да прикупе материјал у школском дворишту, обраде га и тек онда употребе за израду цртежа.

Изабрани су најбољи радови одељења. У филму који је направила њихова учитељица Марија Милинковић видећете да је победник – 3/1!

Одељенска правила понашања кроз игру

ченици 1/1 заједно са учитељицом Даницом Станисављевић Петровић и психологом Бранком Митровић Јосиповић 26. октобра 2020. имали су занимљив час одељенске заједнице.

Кроз песму, игру и разговор, уз предлоге и сугестија самих ученика, написали су одељенска правила понашања. Да би им стално била на оку, учитељица их је пренела на пано.


Први овогодишњи сусрет у пројекту Skype-a-Thon
Мистериозна земља – Белорусија

Екипа наше школе 16.10.2020. прешла је око 1400 км учествујући у међународном пројекту Skype-a-Thon у организацији Мајкрософта.

У првом делу путовања наши ученици и њихови вршњаци из непознате земље откривали су ко је из које земље. Играјући се употребили су знање из географије, споразумевали се на енглеском и оснажили своје информатичке компетенције. Када је мистериозна земља откривена – Белорусија, прешло се на ближе упознавање ученика. Свако је рекао нешто о култури своје земље, а другари из Белорусије, града Baranovichi, представили су своју домовину уз помоћ презентације.

Утисци наших младих путника су позитивни, па се спремају за следећи сусрет.

Организатори овог огледног часа су чланови Тима за пројекте и маркетинг Тања Плазинић, Марија Милинковић, Марија Мијаиловић, Наташа Гавриловић и Биљана Кнежевић, а сарадници су наставници енглеског језика Александра Ђорђевић и Светлана Милентијевић.

Пројекат Mystery Skype
Путовање у Пољску

Одржан је још један угледни час из географије и енглеског језика: приликом сусрета са вршњацима из Пољске 21. 10. 2020. године ученици парне смене прешли су још 776 километара. У игри Skupe-a-Thon у првом делу часа откривали су загонетну земљу, а у другом се упознали са земљом и представили своју.

Овај час организовали су чланови Тима за пројекте Тања Парезановић, Марија Мијаиловић и Биљана Кнежевић, као и наставници енглеског језика Александра Ђорђевић, Светлана Милентијевић и Снежана Корић. У данашњем путовању учествовало је десет ученика.Школа у школи

Учитељица наше школе Драгица Станимировић отворила је јутјуб канал на коме већ више година успешно бодри своје ђаке, а и родитеље. Неуморно им помаже обрађујући различите теме, од тога како да лако науче неку наставну јединицу до савета родитељима како да прођу све проблеме и оснаже своје дете за школски живот и одрастање. Ево неких занимљивих тема:

Игра меморије

За ову игру меморије, коју је Class dojo водич препоручио, потребно је почетно знање енглеског језика. Уколико неко од укућана, старији брат или сестра желе да помогну и желе са вама да вежбају своју концентрацију и моћ памћења, проведите корисно заједничко време.

У видео снимку је дата једна слика - важно је да уочите што више детаља на њој. Након неколио секунди, водич ће вам постављати питања како би проверио вашу моћ запажања. Срећно!

Колико је моћан ваш мозак – проверите сами!

У овој игрици моћи ћете да се тестирате у такозваном Струповом тесту. Он ће вам показати колика је моћ ваше концентрације. Све што треба да радите јесте да одговорите којом бојом је написана реч. Није тешко, зар не?!

Пробајте до ког нивоа можете стићи и забавите се!


Отпочео „Велики лов на биљке“

Наша школа учествује у међународном пројекту „Велики лов на биљке“, који је уведен у међународни програм Еко-школа. Краљевски ботанички врт „Кју“ покренуо је овај пројекат поводом двестоте годишњице рођења Чарлса Дарвина, поодстичући децу да истражују свет природе око себе и критички размишљају. Овај пројекат подржава Toyota Fond за Европу. Намењен је ученицима од 5 до 11 година. За сваки узраст осмишљен је одговарајући план рада.

Наша школа је укључила у рад пројекта ученике од другог до петог разреда (Дарвивнови мислиоци, сакупљачи, истраживачи и детективи за биљке). Наставници М. Милинковић, Д. Павловић, И. Богдановић, Г. Радивојевић, Ј. Трифуновић, Ј. Чедић и М. Богићевић водиће своје мини пројекте у току школске 2019/20. године.

Прва фаза пројекта обављена је почетком октобра успешно: извршено је мапирање дворишта, а групе у складу са својим задацима настављају јесењи истраживачки рад.

Више о овом пројекту и задацима можете сазнати овде.


Скице дворишта


Мапирање


Подршка родитељима


Како организовати време -
савети педагога и психолога за ученике


Предмети
и подршка у учењу


Едмодо - учење на даљину

Школска библиотека

Смернице за учење

Стилови и технике учења

Српски језик

Енглески језик

Руски језик

Историја

Географија

Техничко