Menu

Информације за родитеље


Обевештење за родитеље о бесплатним уџбеницима

Министарство просвете планира да, у складу са Одлуком Владе Републике Србије, обезбеди бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета (у даљем тексту: уџбеници) које су школе изабрале да користе у настави у школској 2024/2025. години за ученике основних школа.

Циљ је да се у школској 2024/2025. години, а у складу са средствима из буџета за 2024. годину, у оквиру Програмске активности Набавка наставних средстава за ученике, полазнике и установе, обезбеде бесплатни уџбеници за што већи број ученика основних школа.

Родитељ предавач

Родитељ предавач у III/1

У оквиру пројекта Родитељ, сарадник – предавач, Лепосава Тадић, мајка ученице Јоване Томашевић, одржала је 17. 4. 2024. предавање у III/1 на тему "Погоди занимање". Лепосава Тадић је главна медицинска сестра Кардиолошке интезивне неге у Ургентном Центру.

Уз интересантну презентацију и игрицу, ученици су најпре погађали чиме се Лепосава бави, а затим су сазнали нешто више о њеном занамању. Кроз радионицу, ученици су добили корисне информације о позиву струковне медицинске сестре. Лепосава је говорила деци и о здравој исхрани, о очувању здравља, о пружању прве помоћи, обуци, њеном значају и сл. Ученици су радо учествовали у дискусији и одговарали на постављена питања. Са великом пажњом су пратили час, Активно су учествовали постављајући питања и размењујући мишљења.

Часу је присуствовала и Марија Радуловић, мајка ученика Мариа Радуловића. Она је Лепосави асистирала у демонстрирању пружања прве помоћи. Након њиховог увода, ученици су потом у паровима испробавали да превију "рану" другу.

Час је веома успешно реализован, ученици су били веома задовољни и поносни што су научили нешто ново и корисно.

Read in English →Родитељ предавач
Представљање столарског заната у седмом и осмом разреду

У оквиру пројекта Родитељ, сарадник – предавач и у оквиру професионалне оријентације ученика седмог и осмог разреда, у петак 12. 4. 2024. године, ученицима одељења VII/2 и VIII/2 је представљено занимање столар. Представљање овог занимања одржао је столар Миливоје Ђурић, отац Анђелије Ђурић, ученице одељења VII/2.

Кроз радионицу, ученици су добили корисне информације о овом занимању, о школовању и могућностима за запослење. Посебно су били заинтересовани ученици осмог разреда који су се укључили у практичан рад користећи столарски алат. Радионица је успешно реализована, а ученици су задовољно закључили да им свака информација о представљању одређених занимања може бити корисна приликом одабира будућег позива.

Координатор пројекта је наставница географије Снежана Трнавац, а организацију предавања је помогла одељењски старешина VII/2 - Данијела Рајак.


Родитељ предавач

Родитељ предавач у III/4 (јувелир)

Read in English →

Марко Танасковић, отац Вукашина Танасковића, 13. 10. 2023. је посетио одељење III/4 и на веома интересантан начин упознао децу са тајнама златарског заната. Том приликом, ученици су могли да виде процес настанка чистог злата, од грумена руде, до златног и сребрног накита, затим како изгледа право драго камење – сафир, рубин, смарагд и друго. Видели су златарски алат, као и поступак пречишћавања злата и прављења накита.

Ученици су били задивљени овим, готово изумрлим занатом и са пуном пажњом су пратили предавање.Родитељ предавач

Родитељ предавач у III/4 (бициклиста)

Read in English →

Иван Стевић, отац ученице Лоле Стевић из III/4, обрадовао је децу 5. 10. 2023. правим полигоном за бицикле на великом школском терену. Сви ученици су, уз заштитну опрему, могли да опробају своје бициклистичке вештине уз асистенцију при преласку полигона. Уз много смеха, радости и забаве, сви ученици су успешно савладали бициклистички полигон, за шта су на крају часа награђени соковима и слаткишима.

Овај дан је свим ученицима био незабораван, као и њиховој учитељици Александри Хубер.Родитељ предавач

Спортско новинарство заинтересовало ученике

Read in English →

У оквиру пројекта Родитељ, сарадник – предавач и у оквиру професионалне оријентације ученика осмог разреда, у уторак 27. 2. 2024. године, ученицима одељења VII/3, VIII/2 и VIII/4 одржано је предавање на тему „Спортско новинарство“. Предавање је одржао спортски новинар и фудбалски коментатор запослен на ТВ Арена Спорт Бојан Павловић, отац ученика Филипа Павловића из одељења VII/3. На занимљив начин, уз видео – презентације, ученицима су представљена занимања: спортски новинар, сниматељ, монтажер, фудбалски коментатор. Ученици су веома пажљиво и са великим интересовањем пратили предавање, а потом постављали питања интересујући се за предности овог занимања (службена путовања, познанство и разговор са спортистима, коментарисање важних утакмица).

Час је протекао веома брзо у занимљивој и радној атмосфери, а ученици су добили корисне информације које им могу помоћи у опредељењу за будуће занимање.

Координатор пројекта је наставница географије - Снежана Трнавац.Предавање студента о занимањима медицинске струке

Read in English →

У оквиру пројекта Родитељ, студент, сарадник – предавач и у оквиру професионалне оријентације ученика осмог разреда, у четвртак 22. 2. 2024. године, ученицима одељења VIII/1 и VIII/3 одржано је предавање о занимањима медицинске струке. Предавање је одржала Катарина Аничић, студент Високе медицинске школе и бивша ученица наше школе. На занимљив начин је представила ученицима занимања медицинске струке: медицинска сестра – техничар, педијатријска сестра, лаборант, санитарно – еколошки техничар, физиотерапеут. Ученици су информисани и о студијама на Високој медицинској школи. Пажљиво и са великим интересовањем ученици су пратили предавање, а они који су се већ определили за здравствену струку имали су додатна питања за предавача. Договорено је да студент – предавач поново дође у нашу школу ради додатног информисања свих ученика осмог разреда који се опредељују за упис у медицинске и фармацеутске школе.

Координатор пројекта је наставница географије Снежана Трнавац, а организацију предавања је помогла одељењски старешина 8/3 Александра Ђорђевић.


Предавање изабраног педијатра о ХПВ вакцини

У оквиру сарадње школе као образовно-васпитне установе и установа здравственог система, а по препоруци Министарства просвете и Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у понедељак 11. 12. изабрани педијатар наше школе др Радмила Ђукић одржала је предавање о важности вакцинације ХПВ вакцином. Вакцина је намењена превенцији болести изазваних хуманим папиломa вирусом, првенствено карцинома грлића материце. Предавање је било намењено заинтресованим родитељима ученика/ца шестог, седмог и осмог разреда. Докторка је родитељима представила значај вакцинације, њене позитивне ефекте, начин деловања и дозирања. У последњем делу предавања родитељи су имали прилику да поставе питања везана за саму вакцинацију, као и здравствену заштиту школске деце уопште.


Родитељ предавач

Родитељ предавач у 7/4

У оквиру пројекта Родитељ, сарадник - предавач, у четвртак 14.12. 2023. године, ученицима одељења 7/4 је одржано предавање под називом "Мотивација за учење". Предавање је одржала наставница разредне наставе Снежана Калађурђевић, мама ученика Тома Калађурђевића која је члан Савета родитеља у нашој школи и представник у Општинском Савету родитеља.

Кроз радионицу, читајући одабрани текст, ученици су добили корисне савете за учење како да издвоје кључне речи и појмове и направе "мапе ума" како би лакше научили одређено градиво. Сви ученици су веома заинтересовано учествовали у раду на часу. За одређене недоумице око метода учења добили су објашњења и упутства која ће им олакшати учење. Предавање је успешно реализовано, а ученици су задовољно закључили да ће им учење од сада бити много лакше и занимљивије.

Координатор пројекта је наставница географије Снежана Трнавац, а организацију предавања је помогла одељењски старешина 7/4 Зорица Јовић.

Read in English →Родитељ предавач

Припреме за новогодишњу продајну изложбу у 2/1

Мама ученика 2/1 - Диега Враголића, Надиа, била је гост 13. 12. 2023. године на часу ликовне културе. У сусрет предстојећим празницима тема је била израда новогодишњих украса за јелку. Украси ће се наћи у продаји на нашем новогодишњем базару који ће се традиционално одржати за крај ове календарске године.

Read in English →


Родитељ предавач

Родитељ предавач у 2/1

У четвртак, 30. 11. 2023. Године, у одељењу 2/1 родитељ се нашао у улози предавача из предмета Ликовна култура. Мама нашег ученика Николе, Јелена Живанов, са ученицима је правила прелепе зимске предмете за декорацију. Сви смо се веома забавили, а ученици су показали своју креативност. Део радова ће бити у продаји на предстојећем новогодишњем базару.

Read in English →


Родитељ предавач

Рачунарске мрежe заинтересовале петаке

Read in English →

У оквиру пројекта Родитељ сарадник – предавач, чији је координатор наставница Снежана Трнавац, у четвртак 16.11.2023. године у одељењу 5/1 одржано је предавање на тему "Рачунарске мреже". Предавање је одржао инжењер информационих технологија Милан Милосављевић, отац ученице Саре Милосављевић. Ученицима су на занимљив начин представљене рачунарске мреже и њихово функционисање. Ученици су непрестано постављали питања интересујући се за функционисање рачунара и андроид телефона, тражећи решења за проблеме који настају током коришћења ових техничких уређаја. Час је веома брзо протекао у занимљивој и радној атмосфери, а ученици су добили корисне информације које ће им помоћи у усвајању нових знања и вештина из информатике.


Како са децом учити кроз игру

Национални образовни портал објавио је стручни рад „Како са децом учити кроз игру“ психолога наше школе Бранке Митровић Јосиповић .

У овом раду понуђено је једно од могућих решења за актуелни проблем савремене школе – мотивација ученика за савладавање обавезних наставни садржаја. Рад је намењен родитељима како би се упознали са појмом учења кроз игру. Дати су и предлози конкретних активности, као и корисни линкови ка садржајима који се баве овом темом.

Погледајте презентацију и научите како да кроз игру подстакнете дете да научи школско градиво.


Пет ствари о којим сваки родитељ треба да разговара са учитељем/наставником свог детета

Здравствени проблеми1

Учитељ вашег детета мора бити обавештен ако Ваше дете има било какве здравствене проблеме који се могу манифестовати током наставе или утицати на његов рад у школи. Ако дете има, рецимо, астму, алергију на неку храну или хронично стање попут дијабетеса, то мора бити прва тема дневног реда на састанку у четири ока између Вас и учитеља. Ипак ће он бити тај који с Вашим дететом проводи неколико сати дневно и, ако се у току наставе било шта непредвиђено догоди, у интересу детета је да учитељ има информације које ће му помоћи да брзо и правилно реагује.

Ништа мање важно је информисати учитеља уколико дете има било какав застој у развоју или ако узима терапију која може утицати на његово понашање или концентрацију. У супротном, можете доћи у ситуацију да непримерено понашање Вашег детета учитељ протумачи као несташлук, уместо као последицу терапије.

Породични проблеми2

Ово је можда тема о којој се најтеже разговара чак и са најближима, а будите сигурни да ни учитељу неће бити једноставно. Било која ситуација која подразумева велику промену или стрес има огроман утицај на дете – неслагање у кући, развод или чак рођење још једног детета на Вашег малишана утичу далеко снажније него што то можете да приметите и у великој мери могу променити његово понашање и расположење. Овде мислимо и на тешке теме, као што су финансијски проблеми или проблеми са здрављам или алкохолом, које неко у породици можда има. Иако је веома тешко о томе говорити, увек имајте на уму да то чините за своје дете. Ако је учитељ упознат са ситуацијом, може томе приступити на прави начин и предупредити евентуални проблем у школи. Чак и ако се ништа битно не дешава, а примећујете промене у понашању свог детета, напомените то учитељу.

Стил учења3

Можда вам се чини да, пошто нисте дипломирали педагогију, не знате ништа о начину на који ваше дете најбоље учи, али свакако сте Ви као родитељ особа која му је најближа и која га најбоље познаје.

Да ли ваше дете брже усваја знање када учи из текста или из слика? Да ли је потребно да му покажете како се нешто ради или је довољно да му објасните да би сам то савладао? Да ли боље функционише када добија смернице или радије сам долази до решења? Одговори на ова питања обезбедиће учитељу добру основу за рад.

Темперамент4

Многи људи поистовећују темперамент са личношћу, али ово су различите ствари. Темперамент Вашег детета чине урођене особине и карактеристике које је оно испољавало од најранијег детињства, практично од самог рођења и које су се увек исто испољавале у различитим ситуацијама. На пример, колико је ваше дете активно, колико се лако прилагођава новим ситуацијама, какво му је генерално расположење.

Битно је да знате да је већини деце тешко да се прилагоди новим ситуацијама и треба им неко време да би се навикли на нове услове, нова места и људе, а та промена за њих је често и узнемирујућа. Мање је оне деце која се брзо и лако уклапају у свако окружење, а приступ и једној и другој групи мора бити посебан.

Личност5

На личност вашег детета темперамент има велики утицај, али за учитеља важније је то како темперамент детета утиче на понашање и реаговање у одређеним ситуацијама. Примера ради, ваше дете може имати “тежак” темперамент а истовремено бити веома екстровертно. Па тако, упркос његовој склоности ка негативности и нефлексибилности, ако се креира добра, одговарајућа атмосфера, ваше дете може се показати као веома дружељубиво и комуникативно.

Са учитељем би требало да поразговарате не само о позитивним странама личности вашег детета, него и о оним негативним. За родитеља је понекад тешко да призна да његово дете има неку негативну особину, некад то и не жели да види, али објективност и отвореност могу вам бити само од користи. Ако ваше дете уме да реагује експлозивно и не поштује ауторитет довољно, или ако га одређене теме и ситуације посебно узнемирују, учитељ то мора знати како би вашем детету приступио на прави начин.

Аутор Маја Добросављевић, психолог школеСписак уџбеника
који ће се користити у Основној школи "Десанка Максимовић" у школској 2024/2025. годиниСмернице за родитеље
Како разговарати са децом о кризним ситуацијамаСавети психолога и педагога
Полазак детета у школу
Главне промене које очекују дете након поласка у школу >>>>
Стилови родитељства
Да ли децу треба кажњавати или не >>>>
Различит узраст - различит облик помоћи
Ко може помоћи уколико имате проблеме са децом од предшколског до адолесцентског узраста >>>>
Очекивања родитеља од наставника и школе
Имају ли родитељи висока и нереална или скромна очекивања од школе, текст Јелице Селаковић, просветног саветника >>>>
Пет ствари
Реците учитељу/наставнику - пет ствари о којима родитељ треба да разговара >>>>
Драги родитељи,

Уколико је вашем детету потребна помоћ и подршка у учењу, а не желе да дођу у ПП службу, подстакните их да прочитају текстове који објашњавају како ће боље и брже савладати школско градиво ОВДЕ.

Дефектолог у нашој школи

Од 1. септрембра 2017. године у нашој школи ради и дефектолог- олигофренолог из ОШ „Бошко Буха“. Након седам година искуства у раду са ученицима са посебним потребама у основним школама, стручњаци ОШ "Бошко Буха" укључили су и нашу школу у програм подршке инклузивном образовању. Погледајте детаљније...

 

Приступите ЕсДневнику
Омогућило Министарство просвете, науке и технолошког развоја