Информације за родитеље

Пројекат „Оснаживање породице“ и у овој школској години

У периоду 12.11.2019-24.12.2019. успешно је реализован пројекат „Оснаживање породице“, подржан од Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Пројекат су у оквиру седам радионица реализовале Ивана Радичевић, Лидија Влајковић, Зорица Јовић, Горана Радивојевић и Љиљана Опачић. Овај пројекат обухватио је двадесеторо родитеља и дванаесторо деце. Радионице су биле намењене родитељима, ученицима и породицама.

Програм је постигао одличне ефекте, јер је допринео развоју и поштовању расне, националне, културне, језичке, верске, полне и узрасне равноправности и толеранције.

Више о самој реализацији програма можете прочитати овде.


Час конверзације на додатној настави енглеског језика

Разговор који пуно значи...

У оквиру часова додатне наставе и пројекта родитељ-сарадник предавач, ученици од петог до седмог разреда 11. јуна 2019. имали су прилику да присуствују часу конверзације где нам је гост био Daniel Bridgers, наставник физичког васпитања у DC Public Schools, Washington, District of Columbia, изворни говорник енглеског језика.

Сусрет трајао је два школска часа, у току којих се разговарало на разне теме из свакодневног живота (музика, школе, филмови, слободно време, храна и слично). Ученицима је посебно занимљиво било да чују утисак нашег госта о Србији и Београду, као и свим културолошким разликама које постоје између наше две земље. Заинтересованост наших ученика за овакав вид часова била је велика, а овом приликом су показали заиста завидан ниво познавања страног језика и сјајну вештину комуникације.

Координатор овог часа је Александра Ђорђевић, наставник енглеског језика.


Родитељ предавач: Иако имају и примамљив облик, опојне дроге су штетне!

Славица Милутиновић, фармацеут, мама ученика 1/3, одржала је 21. маја 2019. на часу одељенског старешине предавање „Штетност опојних дрога које имају примамљиве облике“. Ученици су се упознали како могу да препознају и избегну могуће опасности уколико дођу у контакт са дрогама. Предавање је било добро осмишњено и веома значајно за ученике.

У завршном делу предавања ученици су сазнали нешто и о прављењу лекова, а упознали су се и са различитим фармацеутским материјалима које је мама донела. Ученици су добили и прикладне апотекарске поклончиће, на чему се посебно заљваљујемо нашем родитељу предавачу.

Одељенски старешина 1/3 је учитељица Достана Павловић.


Родитељ-анестезиолог:
„Цигарета је отров“

На часу одељенског старешине 3/1 угостило је 3. јуна 2019. родитеља-предавача Ивану Радић, анестезиолога, која је упознала ученике са штетним дејством цигарета, уз осврт и на оснале болести зависности: алкохол, дрогу, коцкање и интернет. Након предавања уследила је и дискусија, иако су ученици већ у току предавања имали бројна подпитања.

Одељенски старешина 3/1 је Даница Станисављевић.

Сазнај оно што су сазнали ученици 3/1...

Родитељ-предавач на пројектној настави првака:
„Народна ношња у Србији“

На часу пројектне наставе 10.5.2019.године, мама Марија Милосављевић, ученицима 1/2 и 1/4 одељења одржала је предавање на тему „Одевање у Србији: народна ношња“. На занимљив начин и уз одличну презентацију код ученика је пробудила радозналост, а онда стрпљиво одговарала на сва питања. Деци је посебно занимљиво било то што је донела народну ношњу коју је она носила када је била мала, као и малу дрвену таблу на којој се некада писало у школи.

Ученици првог разреда веома радују се сваком часу пројектне наставе, а на овом су посебно уживали и били врло активни.


Мама, тата, брат и сестра - моја велика породица!

Јелена Вулић, психолог, била је 15. маја 2019. године гост одељењске заједнице 3/2 и том приликом одржала радионицу којом је обележен Светски дан породице. Циљ је био да нагласи важност породице и уважавање породичног начина живота. Учитељ 3/2 је Јасмина Трифуновић.

Ученици су кроз групни облик рада приказали повезаност и љубав коју осећају у породици, као и заједничке активности са члановима својих породице. Ученицима је час био веома поучан и занимљив, а насмејане и задовољне ученике можете видети на фотографијама.


Како постати адвокат – родитељ предавач у 3/1

Биљана Чубрило, адвокат и мама нашег ђака, била је 21. јануара 2019. гост одељенске заједнице 3/1 и представила своје занимање. Тема часа била „Погоди занимање“. Ученици су се упознали са активностима, одговорностима и обавезама адвоката, где адвокати раде. Сазнали су да добар адвокат мора да буде и добар говорник, да све информације провери.

Ученици су били веома заинтересовани. Највише их је занимало да ли предавач брани оне који су осуђени, као да ли је некада бранила особу за коју је знала да је крива.

У другом делу часа мама је представила и своју љубав према фитнесу и спорту. Нагласила је да је за успешно бављење неким занимењим битна правилна исхрана, физичка кондиција и спремност да се издрже различити напори.

Одељенски старешина 3/1 је учитељица Даница Станисављевић.

Родитељ предавач:
Да ли знате како се правилно перу зуби?

Сара Колески, стоматолошки техничар и Александрова мама, 16. јануара 2019. била је гост 4/3. Тада је представила своје занимање и одржала веома корисно предавање: показала је како неговати зубе и правилно одржавати хигијену. Ученици су уживали у овом занимљивом предавању и обећали да ће примењивати све савете које су добили.

Родитељ предавач: Како постати диригент

Родитељ Јелена Дамјановић, музички педагог, диригент и мама Алексе из 4/3, представила је ученицима 1. новембра 2018. своје занимање. Час је био изузетно забаван и поучан. Ученици су могли да додирну диригентску палицу и из прве руке сазнају како се води оркестар. У оквиру представљања свог занимања, мама је одабрала и занимљив цртани филм који је пратио ову тему.

Учитељ 4/3 је Љиљана Опачић.


Родитељи и школа на истом задатку – заједно смо јачи

Card image cap
Ученици 6/3 посетили Сајам спорта 2018 у пратњи родитеља

Након редовног родитељског састанка одржаног поводом завршетка првог тромесечја, родитељи 6/3 одлучили су да допринесу зближавању своје деце, развијању другарских односа и усмеравању правим вредностима и облицима понашања.

Родитељ Зоран Тимић, отац Петра Тимића, повео је 24. новембра 2018. све заинтересоване ученике овог одељења на овогодишњи Међународни Сајам спорта. Пошто је онорганизовао представљање Мачевалачког клуба „Црвена звезда“, ученици су имали прилике да се опробају нарочито у овом спорту, али и у осталим. Као добар домаћин, овај клуб је уручио младим посетиоцима поклон-ваучер који им омогућава да тренирају први месец потпуно бесплатно!

Родитељски састанак – радионица

Родитељи ученика 5/3 приметили су да деца не разумеју на правилан начин другарство: не разликују тужакање од пријављивања насиља, понекад се сукобљавају због ситница, намећу своју вољу другима, формирају групице и слично. Зато су предложили да имамо још један родитељски састанак како бисмо оснажили децу.

Да бисмо решили ове проблеме и помогли ученицима да расту и правилно се укључују се у друштво, родитељи, ученици и одељенски старешина Биљана Кнежевић организовали су родитељски састанак са једном темом: дружење.


Драги родитељи,

Уколико је вашем детету потребна помоћ и подршка у учењу, а не желе да дођу у ПП службу, подстакните их да прочитају текстове који објашњавају како ће боље и брже савладати школско градиво ОВДЕ.

Дефектолог у нашој школи

Од 1. септрембра 2017. године у нашој школи ради и дефектолог- олигофренолог из ОШ „Бошко Буха“. Након седам година искуства у раду са ученицима са посебним потребама у основним школама, стручњаци ОШ "Бошко Буха" укључили су и нашу школу у програм подршке инклузивном образовању. Погледајте детаљније...

Обавезни уџбеници

1Уџбеник за почетно читање и писање биће објављен накнадно.

Савети психолога и педагога
Полазак детета у школу
Главне промене које очекују дете након поласка у школу >>>>
Стилови родитељства
Да ли децу треба кажњавати или не >>>>
Различит узраст - различит облик помоћи
Ко може помоћи уколико имате проблеме са децом од предшколског до адолесцентског узраста >>>>
Очекивања родитеља од наставника и школе
Имају ли родитељи висока и нереална или скромна очекивања од школе, текст Јелице Селаковић, просветног саветника >>>>
Пет ствари
Реците учитељу/наставнику - пет ствари о којима родитељ треба да разговара >>>>