Посета Сајму књига и образовања

У четвртак 27. октобра 2022. године, група од сто три ученика наше школе, у пратњи наставница Марије Вуковић, Душанке Јочић, Слободанке Марковић и Гордане Поповић, посетила је и ове године, на Школски дан, 65. САЈАМ КЊИГА, који се одржава под слоганом „Повратак написанихˮ.

Ученици су са интересовањем разгледали и куповали књиге и пригодну литературу на штандовима различитих издавача. Ученици који уче руски језик посебну пажњу посветили су Руском националном штанду, на којем су присуствовали активностима организованим за децу која уче руски језик (Конкурс цртежа „Србија, Русија – две рођене сестреˮ. Читамо и цртамо; Представљање програма бесплатног образовања у Русији; квиз „Тако разнолика Русијаˮ; Брзи тест из руског језика; Парада цртаних филмова. „Маша и медведˮ, видео прикази о Русији).

Део ученика, у хали 2Ц, присуствовао је Сајму образовања и у оквиру њега, представљању Ученичких задруга основних школа, што ће допринети убрзању оснивања ове организације у нашој школи.

Ученици одељења 8/1 су, са својом разредом Г. Поповић, били највише заинтересовани да чују информације на тему „Завршни испит на крају основне школеˮ и „Промоција еВежбаоницеˮ у конференцијској сали на штанду Министарства просвете, где су организоване бројне активности за ученике и просветне раднике, као што су: представљање примера добре праксе – презентације основних школа, дискусије, предавања, Улога ученика у заштити животне средине, „Школа новца за основца” – Финансијска писменост, „Нове технологије за савремено образовање” и још много тога.

М. Вуковић, одељењски старешина 5/3, обилазила је са својим ученицима штандове књига намењених овом узрасту, а С. Марковић и Д. Јочић су присуствовале излагању представница Министарства просвете, које су говориле о самовредновању и екстерном вредновању школа, а затим и и формативном оцењивању у нашим школама.

Лепим утисцима са Сајма допринело је и мноштво купљених књига и литературе, а нарочито поклони и награде, које су наши ученици освојили својим знањем и спретношћу (нпр. велики број књига које су ученици добили као награду за учешће у различитим активностима).

Многи су се вратили кући са жељом да одмах почну да читају књигу коју су купили или добили. Може се закључити да је посета Сајму деци била корисна, занимљива, али и релаксирајућа.