Амбијентална верска настава

Ученици одељења 8/3 су у оквиру реализације редовних часова верске наставе, у пратњи наставнице Данијеле Рајак, 28. априла 2023. године посетили Музеј српске првославне цркве, Саборну цркву, цркву Свете Петке и Богородичину цркву Ружица на Калемегдану.

Посебну пажњу и интересовање ученика изазвала је богата поставка Музеја СПЦ, где су ученици уз занимљиво вођење кустоса, проширили своја знања из српске историје у периоду дугом од 800 година. Имали су прилику да изблиза виде плаштаницу краља Милутина, одору и печат кнеза Лазара, као и везени текст монахиње Јефимије „Похвала кнезу Лазару“, повеље цара Душана и још много уметничких и историјских збирки које су на њих оставиле велики утисак.

Обиласком Саборне цркве, ученици су се додатно присетили значаја Доситеја Обрадовића и Вука Стефановића Караџића, који су сахрањени у порти цркве. Историјат цркве као једне од најстаријих у Београду, али и посебна архитектура и барокни иконостас, изазвали су код ученика одушевљење.

Шетњом и кратким предахом код ушћа Дунава и Саве на Калемегданској тврђави, дошли смо до Богородичине цркве Ружице и Цркве Свете Петке. Велика историјска и духовна прошлост и значај ове две цркве, које су нераскидиво повезане са историјом града Београда, пружиле су ученицима дубљи увид и разумевање значаја наше историје и православне вере.