Угледни час „Ускршње украшавање“

Ученици 1/2 реализовали су 19. априла 2022. угледни час из Ликовне културе и Верске наставе „Ускршње украшавање“. Учитељица Ивана Богдановић и наставница верске наставе Данијела Рајак, уз помоћ маме и баке ученика Стефана Томашевића, рођеног у Украјини, оствариле су културолошку повезаност између обичаја Срба и Украјинаца везаних за обележавање овог великог заједничког празника.

Ученици су у уводном делу часа извршили корелацију са музичком културом и отпевали песму „Ускршње јутро“. У овом делу часа наставница Данијела Рајак је у разговору са ученицима реализовала увод у тему, а квиз је додатно подстакао радосну и такмичарску атмосферу. Ученици су проширили своја знања о значају овог празника, а мама и бака Стефана Томашевића испричале су како се Ускрс прославља у Украјини. У складу са својим обичајима, даривали су деци колачем који се наменски припремају за ову ситуацију.

У главном делу часа ученици су у групном раду бојили јаја, правили корпице од рециклажног материјала. У раду су користили дрена јаја и јаја од стиропора, користили су темпере, канап, украсне траке, шљокице, мрвице за колаче, папир у боји, картон и пластичне флашице.

У завршном делу часа остварена је корелација са физичким васпитањем: ученици су играли игру преношења папирних јаја сламчицом. Након тога су путем смајлића обавили евалуацију часа.

Овом часу присуствовале су Б. Кнежевић, Л. Влајковић, А. Хубер, а час су посетиле М. Девић, Н. Јовановић и Д. Станимировић. Сви присутни укључили су се у рад са ученицима.

На нашем Јутјуб каналу можете видети део атмосфере приликом реализације часа

као и на нашем Инстаграм налогу