Пројектна настава

Пројектна настава из енглеског језика у другом разреду - ”Halloween”

Ученици другог разреда су се у недељи пред празник Halloween (25-29. октобар) упознали са најважнијим подацима везаним за овај празник и научили основнe речи у вези са њим.

На првом часу су чули кратку причу о настанку овог празника, а затим су сазнали како се он данас прославља. Научили су речи везане за празник и вежбали их кроз неколико песмица и видео записа.

На другом часу су правили симболе овог празника од папира и картона: бундеве, шишмише, паукове и духове. На занимљив начин су се упознали са традицијом једног од најпопуларнијих празника широм света, развијали креативност и проширили своје знање енглеског језика и културе.

Производе пројектне наставе и атмосферу на часу можете погледати на сликама у прилогу.

Реализатори ових часова су наставнице енглеског језика Светлана Милентијевић и Александра Ђорђевић.

Кратка историја празника Halloween

”Ноћ вештица” или на енглеском језику Halloween је празник који се слави претежно у земљама енглеског говорног подручја у ноћи између 31.октобра и 1. новембра.

Порекло води од пре око 2000 година када су Келти који су тада живели на просторима данашње Ирске, Велике Британије и северне Француске овим датумом обележавали крај лета и лепог времена и почетак зиме и тако практично славили долазак Нове године. Такође су почетак зиме везивали за престанак живота, па су тако веровали да се тога дана границе између света живих и света мртвих губе и да се душе умрлих враћају међу живе, између осталог и да уништавају усеве. Келти су зато те вечери облачили костиме, најчешће од коже и костију животиња и палили велике ломаче приносећи жртве својим боговима не би ли им удовољили.

Доласком Хришћанства, овај празник се стопио са хришћанском традицијом која је у исто време обележавала празник Сви свети тј. Духови/Задушнице на сличан начин - уз велике ломаче и костиме анђела, светаца, ђавола. Прослава дана Свих светих називао се All-hallows Eve, касније назван Halloween.

Данас се овај празник слави претежно међу децом и младима, облачењем у страшне костиме, причањем страшних прича, сакупљањем слаткиша од врата до врата.