„Колико је драгоцена соја“ – тема истраживача Еко-школе

Наша школа је пилот-школа у области увођења здраве хране у школски живот. Једна од активности у оквиру овог пројекта било је истраживање о намирницима. „Десанкини“ еко-истраживачи одабрали су соју као биљку која се гаји код нас и заступљена је у исхрани.

На почетку другог полугодишта ученици шестог разреда на часу грађанског васпитања (са наставницом Тањом Плазинић) и ученици осмог разреда на часу хемије (са наставницом Душанком Јочић) истраживали су како се сади соја, природним условима који доприносе расту и развоју соје, као и примени у исхрани.

Свој рад представили су на платформи Прези. С обзиром да због пандемије нису успели да реализују све планиране активности, овај пројекат се наставља у септембру. Чланови Еко-школе ће спровести анкетирање у коме ће сазнати колико често и како се користи соја у свакодневној ихрани.

У циљу подстицања здравих навика реализоваће се и кулинарски изазов, у коме ће ученици снимати туторијале о припремању свог оброка са сојом, па ћемо на тај начин припремити мини базу здравих рецепата.