Да ли могу да дохватим Марс?!

Са циљем да покажемо да ништа није недостижно 12. марта 2021. године организован је јавни час „Да ли могу да дохватим Марс?“ путем гугл мита за ученике и наставнике наше школе. Специјални предавач била je Драгана Перковић Мартин, научница из Србије, која је радила на припреми летилице-ровера Америчке свемирске агенције (НАСА), а који је крајем фебруара ове године безбедно слетео на планету Марс.

Jавном часу присуствовало је петнаест ученика од трећег до осмог разреда, док је онлајн час пратило више од 50 ученика и наставника.

Овај час је у виду интервјуа водила Ема Мачар, ученица 5/4. Током шездесет минута, колико је час трајао, Драгана нас је детаљно упознала са пројектом на ком је радила у сарадњи са другим научницима, показала нам је како ровер изгледа, из којих делова се састоји, где је слетео, коју раздаљину је до сада прешао и неке од фотографија које је до сада послао. Сазнали смо више о приликама које владају на Марсу, а на крају часа знатижељни ђаци поставили су бројна питања, те смо сазнали и о путу који ју је водио до ангажовања у овом пројекту.

У уводном делу часа наставница Тања подстакла је знатижељу код ђака кратким обнављањем знања о планетама уз помоћ апликације пликерс.

Организатори овог часа били су учитељица Наташа Јовановић, наставница географије Тања Плазинић, , наставница српског језика и књижевности Марија Мијаиловић, наставница ликовне културе Анђелка Крстић.

Овај догађај пратиле су Новинарска секција наше школе и Телевизија Прва, а читав сусрет стримован је и остао забележен на инстаграм страници наше школе.