Велики Дарвинов лов на биљке 2020 –
пројекат Еко-школе

Весници пролећа

Ученица Ђурђија Марић из 4/2 обавила је истраживање о весницима пролећа из два извора. Један је био интернет, а други – њена башта. У причу су ушли и јоргован, и маслачак, и...

Погледајте резултате њеног рада!

Ђурђијина учитељица је Јасмина Трифуновић.

У пролеће – садимо...

Ученик Димитрије Илић 3/2 одлучио је да посади своје омиљене биљке и ужива у њиховом расту. Припремио је све што је било потребно, означио саксије и – посадио. Погледајте како су текли радови, али и домаћи задатак који га је подстакао на акцију.

Димитријева учитељица је Ивана Богдановић.

Весници пролећа

Наши ловци на пролеће уловили су прве знаке: уочили су да су се пробудили и инсекти и биљке, свако обавља свој посао! Погледајте на фотографијама њихов улов.

Пролеће није у изолацији!

Мој хербаријум

Дарвинови сакупљачи наставили су да, и у време изолације, прикупљају, пресују и описују биљке. На сликама можете видети Лену Јовановић, ученицу 3/1, са резултатима свог истраживачког рада. Њој се прикључила и другарица из одељења Петра Митровић.

Учитељица ових вредних сакупљача је Горана Радивојевић.

Нацртај омиљени цвет, опиши га...

Дарвинови сакупљачи, ученици трећег разреда, у доба изолације дали су свој креативни допринос: у току тематске недеље, добили су задатак од својих учитељица Горане Радивнојевић (3/1) и Иване Богдановић (3/2) да посматрају пажљиво своју омиљену биљку, нацртају је и самостално истраже о њој.

Погледајте резултате њиховог рада...

Како се сади цвеће...

Лена Јовановић, ученица 3/1, и овог пролећа вредно је радила у башти: садила је босиљак. Како се то ради, можете видети на фотографијама.

Учитељица Јелена Чедић је, негујући своју башту и желећи да подстакне ученике свог одељења, посадила петунију и фотографисала фазе рада.

Учитељица вредне Лене Јовановић је Горана Радивојевић.

Како негујем башту у пролеће

Лена Векић, ученица 3/1, и овог пролећа се потрудила да допринесе лепом изгледу баште у својој породичној кући. Потребно је окопати башту, очистити цвеће од корова, залити суву земљу како би биљке бујале. За крај, Лена се фотографисала испред свог омиљеног дрвета – цветне магнолије.

Ленина учитељица је Горана Радивојевић.

Причам ти причу – о божуру у пролеће...

Ивона Божовић из 3/2 припремила се добро за априлски час из природе и друштва: задатак је био да добро осмотри и проучи једну биљку из свог дворишта. Како би добро урадила и вежбу из грађанског васпитања – одговоран однос према биљкама, Ивона је одлучила и да негује своју изабрану биљку божур. Да све буде заокружено, док је слушала „Пролећну песму“, нацртала је своју омиљену биљку!

Учитељица 3/2 и аутор тематске недеље је Ивана Богдановић.

Велики Дарвинов лов 2020: Који део биљке једемо?

Дарвинови истражитељи, ученици четвртог разреда, бавили су се у априлу 2020. биљкама које на нашем поднељбу најчешће једемо. Њихово истраживање односило се на део биљке који се користи у исхрани.

Погледаје резултате њиховог рада у занимљивим презентацијама ученика Филипа Вулића 4/2 (учитељица Јасмина Трифуновић), Вељка Зечевића 4/3, Дмитра Мартиновића 4/3 и Марије Арсенијевић 4/3 (учитељица Јелена Чедић).

Дарвинови мислиоци у акцији

Ђаци другог разреда са учитељицом Маријом Милинковић не престају са Дарвиновим ловом на биљке, чак ни у ванредним условима. Дарвинови мислиоци иду у шетњу, овога пута у свом дворишту и размишљају како да користе биљке, размишљају шта је потребно за успешан раст и проверавају то садећи нове биљке. Ученик Андреј засадио је мандарину, видећемо да ли јој одговарају наши услови. Радујемо се њеним будућим плодовима!

Великом Дарвинов лов на биљке у пуном јеку

Ученици 2/3, чији је учитељ Достана Павловић, у условима изолације наставили су да остваривањем плана и задатака у оквиру пројекта „Велики Дарвинов лов на биљке“. Они су, негујући биљке у свом дому, дали свој допринос реализацији овог пројекта.
Филм о њиховим активностима можете погледати овде.

Велики Дарвинов лов на биљке

Дарвинови мислиоци су активни и у изолацији. Анђела Пауновић, ученица 2/1, засадила је у свом дворишту 21. априла 2020. кану. сазнала је да је овој биљци потребно обилно и редовно заливање, да се размножава из луковице, као да је и повремено треба окопати.