„Одговоран за своју планету“ – пројектна настава за петаке

„Одговоран за своју планету“ – пројектна настава за петаке

Сви ученици петог разреда школске 2018/2019. године научиће како да буду одговорни према својој непосредној околини, шта је (не)одговорно понашање, како да поново употребе материјале и смање загађење планете. Ученици ће оснаживати своје компетенције на свим часовима редовне наставе, као и слободних и ваннаставних активности.

Пројектна настава „Одговоран за своју планету“ наставак је прошлогодишњих ваннаставних активности под истим именом, које су награђене на конкурсу „Примери успешних ваннаставних активности у основним и средњим школама и васпитних активности у домовима ученика у Србији“ Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Свирамо на инструментима од рециклажног материјала

Рециклажни реп
Јавни час музичке културе, на коме су представљени резултати рада свих ученика петог разреда у оквиру пројекта „Одговоран за своју планету 2“, одржан је у Музичком кабинету 24. јуна 2019. Родитељи и ученици на мини-концерту чули су извођење песама „Ћај, Ћиро“, „Дед поиграј, медо“ и „Рециклажни реп“ на металофону и инструментима од рециклажних инструметана. Концерт је пратила и изложба инструмената.

Координатор овог јавног часа и организатор музике је наставница музичке културе Гордана Поповић.

Колико је времена потребно за разградњу материјала – петаци истражују

Током јуна 2019. у оквиру пројекта "Одговоран за своју планету 2" на часовима географије, петаци су истраживали колико је потребно да се одређени материјали разграде у природи. Након завршеног истраживања, направили су еколошки путоказ који је постаљен на пано Еко школе.

Циљ овог истраживања и постављања паноа је подизање еколошке свести код ученика млађих и старијих разреда. Ученици ће овако много боље увидети значај рециклаже и стећи одговорно понашање према рециклажном отпаду.

Еколошки мотиви – дечија поезија

У 5/4 одржана пројектна настава „Одговоран за своју планету 2“ из српског језика

Пројектна настава из српског језика у оквиру прокекта „Одговоран за своју планету 2“ у 5/4 реализована је у мају. Координатор је наставнца Дубравка Јеремић. Ученици су подељени у групе и добили задате мотиве из екологије, које је требало да употребе у песми, а након тога и да представе свој рад на паноу или у електронској форми. Свака песма морала је да има онолико строфа колико и чланова у групи. Били су веома ангажовани и креативни, сваки појединац је дао свој допринос, што се и видело на представљању 13, 14, 15. и 16. маја 2019.

Израда Еколошког бонтона

У последњој недељи априла ученици петог разреда учествовали су у пројектној настави «Одговоран за своју планету» и на часовима руског језика. Ученици су се определили за израду Еколошког бонтона у папирној форми. Координаторка часова је Слободанка Марковић, наставница руског језика.
Резултати рада могу се видети у видеу школском јутјуб каналу

Еколошки речник презентован

Након што је неколико часова у децембру и јануару било посвећено првим фазама пројекта „Одговоран за своју планету 2“, 13. марта 2019. обављена је и завршна фаза пројекта - презентовање делова Еколошког речника. Координатор овог часа је наставница енглеског језика Александрав Ђорђевић.
Продукт пројекта је електронска форма Еколошког речника.

„Одговоран за своју планету 2“ у 5/3

У одељењу 5/3 неколико часова енглеског језика у децембру 2018. и јануару 2019. било је посвећено пројектној настави са темом „Одговоран за своју планету 2“. Координатор ових часова била је наставница енглеског Александра Ђорђевић. Ови часови представљају прву фазу пројекта.

Пројектна настава на часовима енглеског језика – учешће у пројекту „Одговоран за своју планету“

У новембру и децембру месецу ученици одељења 5/1 и 5/2 имали су пројектну наставу под темом “Одговоран за своју планету”.

Немачки језик

Час немачког језика у оквиру пројекта „Одговоран за своју планету 2“ одржан је 4. децембра 2018. у 5/3. Назив јединице је VieleTiere-Flashkarten. Час је одржала наставница Сандра Кнежевић. На овом часу ученици су израђивали флеш-картице са именима и цртежима животиња које су угрожене врсте.

Обавезне физичке активности

У првој недељи децембра ученици свих одељења петог разреда на часу обавезних физичких активности учествовали су у турниру „Тројком за планету“ у оквиру пројектне наставе „Одговоран за своју планету 2“. Ученици су се такмичили у бацању тројки. Ове часове реализовала је наставница Весна Илић.

Енглески језик

Ученици 5/4 су у новембру на часовима енглеског језика учествовали у пројектној настави "Одговоран за своју планету 2". Најпре су пронашли на интернету речи и термине везане за тему очувања животне средине, савладали их, а затим урадили паное у групама или у пару и представили резултате рада. Координатор часова је Снежана Корић, наставник енглеског језика.

Математика

Пројекат "Одговоран за своју планету 2" на часовима математике реализован је почетком новембра у свим одељењима петог разреда. Задатак ученика био је да искористе своје математичке вештине и да од материјала за рециклажу у облику разних геометријских фигура направе предмете који имају употребну намену: кутије и футроле за оловке, подметаче за чаше, разне украсе, саобраћајне знаке, мини таблу, сунђере за таблу.
Ове часове реализовале су наставнице математике Анђела Милетић и Тамара Живковић.

Еколошки речник

Ученици 5/2 на часу српског језика 31. октобра 2018. осмислили су Еколошки речник - саветник. Ученици су објашњавали различите загађиваче и указивали на опасности по планету.
Координатор овог часа је наставница Јасна Стевановић Рикерт.

Чувари природе

Ученици 5/4 у току септембра и октобра прикупљали су пластичне чепове у црвеној, плавој и зеленој боји. Од ових чепова и одбачених кутија под руководством наставнице Јасмине Ружичић направили су кутије у новом руху, које ће бити „рециклажни пунктови“ за прикупљање чепова.

Српски језик

Ученици 5/1 и 5/3 на часу српског језика 12.10.2018. заокружили су активности из биологије и техничког и технологије израдом писменог задатка. Њихова тема била је “На часу биологије/техничког и технологије”.
Уз понуђене тезе и припремe за овај рад, ученици су писали о својим искуствима, задацима групе, личним задужењима и оном што су научили на часовима пројектне наставе у септембру и првом делу октобра.
Најуспешније радове можете прочитати овде.

Историја

Ученици 5/2 и 5/4 су на часу историје током октобра представили живот људи са нашх простора из периода млађег каменог доба. Проучавали су материјале које су људи користили и уочавали могућност загађивања средине, као и утицаја човека на промену околине.

Биологија

У току септембра 2018. на часовима биологије ученици 5/1 и 5/3 у оквиру пројектне наставе „Одговоран за своју планету 2“ обавили су своја прва истраживања. Координатор ових мини-пројеката била је наставница Мирјана Богићевић.

Биологија

Ученици 5/2 су у оквиру пројектне наставе „Одговоран за своју планету“ на часу биологије 26. и 29. септембра 2018. презентовали рециклажу папира, стакла, метала и пластике, као и производе и намену тако добијених производа. Ове часове реализовала је наставница Јасмина Ружичић.

Техника и технологија

У овиру школског пројекта „Одговоран за своју планету-2“, а у оквиру предмета техника и технологија, ученици одељења 5/3 и 5/4 са предметним наставником Драганом Радеком, дали су свој допринос тако што су направили кутије које ће послужити за одлагање рециклажног отпада. Саме кутије буду направљене од рециклажног материјала.

Техника и технологија

На часовима технике и технологије у току септембра ученици 5/1 и 5/3 научили су уз помоћ наставника Владимира Стојановића и Љубише Димитријевића како да поново употребе пластичне флаше и од њих добију производ који има практичну намену.

Project Eight

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Eius adipisci dicta dignissimos neque animi ea, veritatis, provident hic consequatur ut esse! Commodi ea consequatur accusantium, beatae qui deserunt tenetur ipsa.