Летопис за школску 2022/2023. годину

Пројектна настава из географије

У оквиру пројектне наставе из географије, на тему „Туристички водич Србије“, ученици 8/2 и 8/4 су, уз вођство наставнице Снежане Трнавац, решавали истраживачке задатке током новембра и децембра.

Сазнај више →

img

„Десанкин“ Новогодишњи базар

Ученички парламент је и ове године 23. децембра 2022. организовао Новогодишњи базар за ученике и родитеље наше школе.

Сазнај више →

img

Језички School Gaming за петаке

И ове школске године ученици петог разреда учествовали су у Језичком School Gaming-у, који организују наставници српског, енглеског, руског и немачког језика.

Сазнај више →

img

Новогодишња журка за ученике старијих разреда

Чланови Ученичког парламента организовали су хуманитарну Новогодишњу журку за ученике од петог до осмог разреда 22. децембра 2022. године. Одржана је у холу наше школе.

Сазнај више →

img

Новогодишњи турнир у фудбалу

Поводом новогодишњих празника ГО Звездара је, у сарадњи са ОШ „Павле Савић“, 21.12.2022. године организовала турнир у фудбалу за ученике основних школа.

Сазнај више →

img

Пројекат „Радујмо се заједно“

Представници Спортског савеза особа са инвалидитетом Београда (ССОСИБ) део свог пројекта „Радујмо се заједно“ реализовали су 21.12.2022. у нашој школи – у одељењима 2/2, 3/2 и 7/3.

Сазнај више →

img

У недостатку снега...

Ових дана ученике продуженог боравка занима зима. Како напољу још увек никако да се забели, дошли су на идеју да направе импровизованог Снешка у учионици.

Сазнај више →

img

Креативна азбука

Ученици 1/1 су кроз групни рад поновили научена слова ћирилице. Били су подељени у пет група.

Сазнај више →

img

Escape room у „Десанкиˮ

У нашој школи 16.12.2022. године организована је радионица – escape room – „The Lost Mommyˮ која је имала за циљ промовисање учења страног језика кроз игру и решавање проблемских ситуација.

Сазнај више →

img

Посета часова у одељењима 4/1 и 4/3

У четвртак, 15.12.2022. наставница српског језика и књижевности Славица Ћуковић одржала је часове српског језика у одељењима 4/1 и 4/3.

Сазнај више →

img

„Поштујем другаˮ

Педагог школе Лидија Влајковић одржала је 14.12.2022. године радионицу под називом „Поштујем другаˮ у одељењу 3/1.

Сазнај више →

img

Међународни еTwinning пројекат - Growing together! (Serbia - Spain)

Ученици IV/1 и IV/3 заједно са наставницом енглеског језика Наташом Веселиновић, у оквиру секције за енглески језик, учествују у међународном еTwinning пројекту „Growing together!" (Serbia - Spain).

Сазнај више →

img

Комуникација без стреса – радионица у 6/1

У оквиру рада одељенске заједнице ученици 6/1 Петра Митровић, Лазар Крачковић и Глигорије Грујић уз подршку одељенског старешине 12. децембра 2022. реализовали су радионицу „Комуникација без стреса“.

Сазнај више →

img

Посета седмог разреда Музеју илузија

У оквиру предмета СНА „Моја животна средина“, групе ученика VII разреда посетиле су 8. и 14.12.2022. године Музеј илузија у пратњи наставница Снежане Трнавац и Тијане Дамњановић.

Сазнај више →

img

Предавање за родитеље трећака

У среду, 7.12.2022. године, са жељом да се пружи подршка родитељима и додатно утиче на превенцију насиља међу децом, у нашој школи је одржано предавање за родитеље ученика трећег разреда.

Сазнај више →

img

Штетност дуванског дима

У оквиру пројекта Родитељ – предавач, ученицима одељења VI/2 и VIII/4 је 7.12.2022. године одржано предавање о болестима зависности и о штетности дуванског дима. Предавање је одржала мајка ученице Милице Матић из VI/2, др Нена Стојнев.

Сазнај више →

img

Ђачка песничка сусретања 2022.

И ове године ученици наше школе учествовали су на традиционалном такмичењу младих песника „Ђачка песничка сусретања“.

Сазнај више →

img

Угледни час у 1/1 „Авантуре малога Јујуˮ

У одељењу 1/1 одржан је 6.12.2022. угледни час из музичке културе „Авантуре малога Јујуˮ. Ученици су кроз различите активности, облике и методе рада научили ову песму, а затим је и одглумили.

Сазнај више →

img

Час историје у IV/2

У одељењу IV/2, наставница Зорица Јовић је одржала час историје. На овом часу, ученици су имали прилику да се упознају са новим наставним предметом који их очекује од петог разреда.

Сазнај више →

img

Body shaming и слика о сопственом телу

Представници Комисије за родну равноправност ГО Звездара одржале су 5. децембра 2022. у ОШ „Десанка Максимовић“ предавање о здравој исхрани за ученике од шестог до осмог разреда са Звездаре и како body shaming може утицати на младе особе оба пола.

Сазнај више →

img

Шта радимо у слободно време

Када заврше задатке, ученици боравка уживају у слободном времену.

Сазнај више →

img

Квиз „Рециклирај - Живот бирај“

Ученици четвртог разреда наше школе учествовали су 1. децембра 2022. године у квизу „Рециклирај- Живот бирај“ у организацији ТВ „Ековизија“, коју можете пратити на 299 каналу МТС кабловске мреже.

Сазнај више →

img

Друга радионица за родитеље и ученике

Пети сусрет у оквиру реализације пројекта „Интернет таг – безбедан траг“ одржан је 24. новембра 2022. године у кабинету информатике. У овом сусрету ученици 4/2 и њихови родитељи поново су радили заједно.

Сазнај више →

img

Прва радионица за родитеље и ученике

Четврти сусрет у оквиру реализације пројекта „Интернет таг – безбедан траг“ одржан је 22. новембра 2022. године у кабинету информатике. У овом сусрету ученици 4/2 и њихови родитељи радили су заједно.

Сазнај више →

img

Угледни час у 1/4: „Поштујемо различитости“

Угледни час одељенског старешине у 1/4 са темом „Поштујемо различитости“ одржан је 21. новембра 2022. године.

Сазнај више →

img

Школа бесплатног спорта

И ове школске године, наша школа је наставила сарадњу са Министарством омладине и спорта и Факултетом спорта и физичког васпитања у реализацији пројекта „Школа бесплатног спорта“.

Сазнај више →

img

Предавање полиције у трећем разреду

Предавање намењено ученицима трећег разреда „Шта ради полиција“ одржано је 18.11.2022. године.

Сазнај више →

img

Посета млађих разреда позоришту

Ученици млађих разреда наше школе су 17.11.2022. године посетили позориште "Ђуро Салај – Академија 28".

Сазнај више →

img

Дан толеранције у „Десанки“

Ове године, поводом обележавања Међународног дана толеранције, у нашој школи организован је квиз „Десанкина слагалица“, у коме су се такмичили ученици од 5. до 8. разреда који похађају грађанско васпитање (екипа „Грађани“) и представници Вршњачког тима, чија екипа је носила истоимени назив.

Сазнај више →

img

Eтнографски музеј

Ученици 4/2 су, у оквиру пројектне наставе, заједно са својом учитељицом Миланом Ђурић посетили Етнографски музеј.

Сазнај више →

img

Посета осмака туристичкој агенцији

У оквиру предмета СНА Предузетништво и у оквиру професионалне оријентације ученика 8. разреда, група ученика одељења 8/2 и 8/4 је, у пратњи наставнице географије Снежане Трнавац, у уторак 15.11.2022. посетила туристичку агенцију Eurojet.

Сазнај више →

img

Заштита ученика од злоупотребе опојних дрога и алкохола

Припадници МУП-а одржали су 8. новембра 2022. превентивно предавање "Превенција и заштита деце од злоупотребе опојних дрога и алкохола" ученицима 6/1 и 6/3.

Сазнај више →

img

Како правилно користити време на интернету: Игрице у алату Wordwall

У оквиру реализације пројекта „Интернет таг – безбедан траг“ ученици 4/2 имали су 4. новембра 2022. трећи сусрет на коме су добили савете како да правилно користе време на интернету.

Сазнај више →

img

Escape room за ученике „Писмен – дигитално писмен“

У оквиру реализације пројекта „Интернет таг – безбедан траг“ ученици 4/2 приступили су 2.11.2022. изради „улазног“ теста Escape room „Писмен – дигитално писмен“.

Сазнај више →

img

Посета Сајму књига и образовања

У четвртак 27. октобра 2022. године, група од сто три ученика наше школе, у пратњи наставница Марије Вуковић, Душанке Јочић, Слободанке Марковић и Гордане Поповић, посетила је и ове године, на Школски дан, 65. САЈАМ КЊИГА, који се одржава под слоганом „Повратак написанихˮ.

Сазнај више →

img

Тематска недеља - физичко

У оквиру Тематске недеље са темом „Времеˮ у одељењу 8/1 је одржан час са наставном јединицом Кошарка, игра са правилима.

Сазнај више →

img

Српски језик и књижевност - Тематска настава Време

Ученици 7/1 и 5/3 уз помоћ наставнице Марије Вуковић уочили су утицај времена и разлике између оног што су сазнали у књижевним делима и оног што виде у свом времену и окружењу.

Сазнај више →

img

Тематска недеља - географија

У оквиру тематске недеље "Време" ученици 8/4 на часовима географије су истраживали временске прилике у појединим местима Србије и Балканског полуострва у периоду од 24. до 27.октобра.

Сазнај више →

img

Тематска недеља - историја

Ученици одељења V/4 су у оквиру тематске недеље имали час из историје на тему „Стари исток„.

Сазнај више →

img

Израда сунчевог сата

Ученици 5/1 и 5/4 разреда 27. октобра 2022. реализовали су час из предмета Техника и технологија у склопу тематске недеље са насловом „Време“.

Сазнај више →

img

Шта да радим када наиђу проблеми?

Ученици 3/1 учествовали су 27. Октобра 2022. у радионици намењеној конструктивном решавању проблема „Шта да радим када наиђу проблеми?“.

Сазнај више →

img

Екипно такмичење основних школа у шаху

Чланови шаховске секције наше школе учествовали су 26. октобра 2022. у екипном такмичењу основних школа ГО Звездара организованом у ОШ „Иван Горан Ковачић“.

Сазнај више →

img

Тематска недеља - биологија

У оквиру тематске недеље, 25.10.2022. године у одељењу VII/3, одржан је час о настанку и развоју живих бића.

Сазнај више →

img

Тематска недеља - техника и технологија

Дана 24. октобра 2022. ученици 6/1 и 6/3 реализовали су час из предмета Техника и технологија у склопу тематске недеље са насловом „Време“.

Сазнај више →

img

Хуманитарна акција за децу из Свратишта

Представници Ученичког парламента наше школе су 25. октобра 2022. уручили деци-штићеницима Свратишта у Крфској улици хуманитарну помоћ у виду гардеробе, средстава за хигијену и играчака.

Сазнај више →

img

Пројекат „Интернет таг - безбедан траг“

Ученици 4/2 били су 25.10.2022. учесници радионице „Буди јак online“ у оквиру реализације пројекта „Интернет таг - безбедан траг“.

Сазнај више →

img

Семинар „Нови модели учења у раду са надареним ученицима ИОП 3“

Представници Школске управе Београд Драгана Петровић Косановић и Милан Јоксимовић одржали су у нашој школи 22. октобра 2022. једнодневни семинар „Нови модели учења у раду са надареним ученицима ИОП 3“.

Сазнај више →

img

Посета осмака Педагошком музеју

У оквиру предмета СНА Предузетништво, група ученика одељења 8/2 је у петак, 21.10.2022, у пратњи одељенског старешине Снежане Трнавац, посетила Педагошки музеј.

Сазнај више →

img

Занатска секција у III/1

Ове школске године, ученици III/1 имају прилику да у оквиру слободних наставних активности похађају занатску секцију. Циљ секције јесте да споји традицију са савременим добом.

Сазнај више →

img

Занимљива хемија за седмаке

У седмом разреду хемија нов предмет, а ове године ученици су се интензивно заинтересовали за рад на овим часовима.

Сазнај више →

img

Десанкина зимница

Свако живо биће се у јесен припрема за зиму. Биљке повлаче у корен хранљиве материје, животиње сакупљају залихе у својим јазбинама а боравак, боравак се држи традиције.

Сазнај више →

img

Додела Републичких награда

Поводом Дана општине Звездара, 16.10.2022. године, у просторијама општине организована је свечана додела награда ученицима и њиховим наставницима менторима за постигнуте успехе на Републичким такмичењима током школске 2021/22. године.

Сазнај више →

img

РОДИТЕЉ ПРЕДАВАЧ

У оквиру пројекта Родитељ - предавач и у оквиру програма професионалне оријентације, ученицима одељења 8/4 је, у петак 14.10.2022. године, одржано предавање о занимањима трговинске струке.

Сазнај више →

img

Светски дан девојчица

У уторак, 11.10. обележили смо Дан девојчица. Циљ празника који су успоставиле Уједињене нације 2011. године је истицање равноправности и једнакости девојчица са дечацима.

Сазнај више →

img

Квиз знања

Дана 8.10.2022. Ученички парламент је организовао „Квиз знања“ за ученике осмог разреда.

Сазнај више →

img

Хуманитарна акција за другарицу из одељења

Прве недеље октобра, током обележавања Дечије недеље, ученици одељења 8/2, заједно са одељењским старешином Снежаном Трнавац, организовали су хуманитарну акцију за другарицу из одељења К. М. која је из социјално угрожене породице.

Сазнај више →

img

Предавање родитеља у одељењу 7/1 и 7/4

У оквиру пројекта „Родитељ – предавач“ и у оквиру програма професионалне оријентације, ученицима одељења 7/1 и 7/4 је у четвртак 06.10.2022. године одржано предавање о занимањима саобраћајне струке.

Сазнај више →

img

Дечија недеља: Драмска радионица „Отворено о...“

У оквиру обележавања Дечије недеље „Шта детету треба да расте до неба“ у нашој школи је 5. октобра 2022. у организацији Пријатеља деце општине Звездара одржана у 7/3 драмска радионица „Отворено о...“.

Сазнај више →

img

3/4 у „Музичком загрљају“

Поводом Дечије недеље, 5.10.2022. године, у ОМШ "Владимир Ђорђевић", ученици 3/4 су са својом учитељицом, Бојаном Зечевић, присуствовали радионици под називом "Музички загрљај".

Сазнај више →

img

Дечија недеља у боравку

У оквиру Дечије недеље, ученици продуженог боравка су решили да искористе последње сунчане дане и улепшају школско двориште својим цртежима.

Сазнај више →

img

Дечија недеља – ликовни конкурс

У оквиру програма обележавања Дечије недеље Пријатељи деце општине Звездара организовали су ликовни конкурс на тему „Имам право да...ˮ на ком су две ученице наше школе освојиле награде.

Сазнај више →

img

Спортски дан у старијим разредима

У оквиру обележавања Europen school sport day у нашој школи Актив спорта уз помоћ осталих колега организовао је спортска такмичења 30 9.2022.

Сазнај више →

img

Дани европског спорта – такмичење у шаху

У оквиру обележавања Дана европског спорта у нашој школи је 30. септембра 2022. одржано је такмичење међу члановима шаховске секције: Кузмановић Милош, Милица и Марија играли су против Маше Пејић, Анђеле Цолић и Нине Маринковић.

Сазнај више →

img

НЕДЕЉА ЕВРОПСКОГ ДЕЧИЈЕГ СПОРТА

Ученици млађих разреда су обележили Недељу спорта у периоду од 26. до 30. септембра 2022. године у којој су организоване различите активности. Недељу су завршили Даном спорта који је реализован на нивоу школе 30. 9. 2022. године, а ком су присуствовали и представници ГО Звездара.

Сазнај више →

img

Представљање Ученичког парламента на Спортском дану

Дана 30.9.2022. у нашој школи је одржан Спортски дан. Школу су обишли представници СО Звездара на челу са председником Градске општине Звездара Владаном Јеремићем.

Сазнај више →

img

Чланови Еко-школе обележили Европски дан школског спорта

Чланови Еко-школе „Десанка Максимовић“, поводом Европског дана школског спорта 30. септембра 2022, учествовали су у лаганом трчању и вежбању у Звездарској шуми.

Сазнај више →

img

Угледни час и обележавање Европског дана језика 2022.

Европски дан језика обележен је у нашој школи 29. септембра 2022. угледним часом у одељењу VIII/4.

Сазнај више →

img

„Десанкини“ млади хуманитарци

И ове школске године ученици наше школе учествовали су у редовном прикупљању пластичних чепова у оквиру акције „Чеп у џеп“.

Сазнај више →

img

Велики свет мале Зое

У оквиру пројекта „Позориште на дар“, подржаног од стране ГО Звездара, у нашој школи је одиграна представа Пан театра „Велики свет мале Зое“ за ученике петог и шестог разреда.

Сазнај више →

img

Буди ин - укључи се у плогинг

Поводом Светског дана чистих планина у Општини Звездара ученици наше школе присуствовали су трибини под називом „Буди ин и укључи се у плогинг“.

Сазнај више →

img

Шта чини добро здравље?

Чланови Еко-школе и Вршњачког парламента, ученици 5. и 6. разреда, учествовали су у радионици „Шта чини добро здравље“.

Сазнај више →

img

Сарадња у циљу подршке даровитима

На петој Међународној конференцији „Сарадња у циљу подршке даровитима“ чланови колектива ОШ „Десанка Максимовић“ Бранка Митровић Јосиповић, психолог, и Биљана Кнежевић, наставник српског језика и књижевности, представили су свој оригинални научни рад „Начини препознавања, услови и мотивација наставника за рад са даровитим ученицима у школи“.

Сазнај више →

img

Велика дечија шаховска симултанка

Ученици наше школе Милица Кузмановић, Марија Кузмановић, Милош Кузмановић, Маша Пејих и Нина Маринковић учествовали су у Великој шаховској симултанци коју је организовао Шаховски клуб Београд, Шаховски клуб „Миријево“ и Храм светог пророка Илије у Миријеву у сарадњи са ГО Звездара.

Сазнај више →

img

Дан заставе

Ученици и наставници наше школе су обележили Дан заставе.

Сазнај више →

img

Дан заставе – радионица у 5/3

Школски психолог Бранка Јосиповић Митровић одржала је 15.09.2022. у одељењу 5/3 радионицу „Мапе ума“.

Сазнај више →

img

Показни час кошарке

Кошаркашки клуб „Церак“ је и ове године одржао свој показни час у одељењима III-1 и III-3.

Сазнај више →

img

Свечани пријем првака

Ученици првог разреда сусрели су се са својим учитељима 1. септембра 2022. године на традиоционалном свечаном пријему. На првом часу упознали су учитељице Ану Јовановић (1/1), Драгицу Станимировић (1/2), Достану Павловић (1/3) и Наташу Јовановић (1/4).

Сазнај више →

img

Представљање пројекта „Дигитализација за све“

Координатор пројекта „Дигитализација за све“ Биљана Кнежевић представила је пројектне задатке Одељенском већу 29. јуна 2022. и Наставничком већу 6. јула 2022. године.

Сазнај више →

img

Изабран Ученик генерације – Лука Божанић (8/3)

Наставничко веће наше школе 29. јуна 2022. године честитало је ученику генерације Луки Божанићу (8/3) на постигнутим успесима у основном школовању и пожелело му да и у будућности настави са оваквим успесима.

Сазнај више →

img