Летопис за школску 2018/2019. годину

Амбасадори одрживог развоја и животне средине у посети „Десанки“

Представници „Еко-школе“, амбасадори одрживог развоја Александра Младеновић и Дијана Шарац, посетили су 18. априла 2019. нашу школу и уручили нам и званично приступницу у чланство ове Међународне организације.

Сазнај више →

img

Мале олимпијске игре – такмичење које развија спретност, брзину, прецизност и спортски дух!

У среду 17.4.2019. у Основној школи “Ћирило и Методије” одржано је такмичење под називом “Мале олимпијске игре”. Учествовали су ученици од 1. до 3. разреда. Деца су се такмичила у брзини, спретности и прецизности. Изводили су задатке на забавном полигону, полигону спретности и полигону свестраности.

Сазнај више →

img

Гугл мапе у настави географије

Ученици 6/4 на часу географије 17.04.2019. припремили су презентацију о Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске. Како би боље и занимљивије представили ову земљу, ученици су користили апликацију Google Maps. Координатор овог часа је наставница географије Снежана Трнавац.

Сазнај више →

img

Шта знамо о Николи Тесли?

На часу српског језика 16.4.2019. ученици 5/1 и 5/3 стекли су уз помоћ QR кодова нова знања о Николи Тесли, изучавајући занимљиве податке из Теслиног живота и бурном историјом његове заоставштине све до оснивања музеја у Београду. Координатор часова је Биљана Кнежевић.

Сазнај више →

img

Питомци МШ „Петар Коњовић“ одржали концерт у нашој школи

Ученици МШ „Петар Коњовић“ одржали су 10. априла 2019. мали концерт за ученике наше школе. Гости су у пријатној атмосфери упознали наше ђаке са музичким инструментима: виолочелом (челом), трубом, хармоником и флаутом. Млади инструменталисти показали су само део свог знања стеченог у музичкој школи.

Сазнај више →

img

Желите ли да постанете средњошколац?

У оквиру часа одељенске заједнице 5.4.2019. ученици 8/3 вежбали су за полагање мале матуре на веома забаван начин: инсталирали су на својим мобилним телефонима преко (google play usluge) апликацију "Желите ли да постанете средњошколац?“ и забавно учење је почело! Координатор овог часа је одељенски старешина Мирјана Богићевић.

Сазнај више →

img

Уз дигитални уџбеник и дигиталне вештине на часу географије

У периоду од 1. до 7. априла у одељењима 5/1, 5/2, 5/3, 5/4, 8/2 и 8/4 одржан је по један час посвећен информационим технологијама. Главну улогу у реализацији ових часова имали су ученици уз коришћење дигиталног уџбеника и програмираних задатака, израдом пауер поинт презентације и представљањем садржаја, као и употребом интерактивне неме карте. Координатор ових часова је наставница географије Тања Парезановић.

Сазнај више →

img

Посета позоришту

Ученици млађих разреда наше школе посетили су позориште Академија 28 и погледали представу „Викиншка потера“. Учествовали су веома забавном и занимљивом путавању кроз време.

Сазнај више →

img

Кодови на хемији

Ученици 8/2 и 8/4 на часу хемије употребили су своје дигиталне способности 2.4.2019. и обновили градиво из хемије. Користећи мобилни телефон и апликацију QR-kod скенирали су постављене садржаје - питања везана за алкохоле и карбоксилне киселине. До решења задатака могло се доћи коришћењем различитих техника, од повезивања и заокруживања до квиза „милионер“(тачан одговар отвара следеће поље са питањем). Координатор овог часа је наставница хемије Душанка Јочић.

Сазнај више →

img

Ера дигитализације – колико смо угрожени?

На часу биологије 1.4.2019. одржано је предавање на тему "Болести које настају као последица дуготрајног коришћења компјутера". Презентацију је одржала Весна Илић из 7/2. Предавање је било корисно,занимљиво, ученици су заинтересовано пратили излагање, по завршетку су постављали питања. Координатор овог часа је наставница биологије Јасмина Ружичић.

Сазнај више →

img

Лоза Немањића – угледни час из природе и друштва у 4/4

Учитељица Милана Ђурић одржала је угледни час „Немањићи“ у оквиру тематског дана.
Ученици су употребили разноврсне дигиталне алате: од игре откривалице у пауер поинту (уводни део часа), преко анимације – задатка у алату Скреч и слагању слагалице (главни део часа), до провере наученог у алату Пликерс (завршни део часа).

Сазнај више →

img

Недеља дигиталних вештина на часовима технике

Сви ученици од петог до осмог разреда на часовима техничког и технологије од 28. марта до 3. априла, у оквиру тематске настава која је посвећена јачању дигитланих вештина, остварили су предвиђене исходе - подсетити су се како је неопходно правилно и безбедно користити ИКТ уређаје и користили их у образовне сврхе. Ученици су учитавали qr кодовима едукативне игрице и тако оснаживали своје знање на забаван начин. Координатор ових часова је наставница техничког и технологије Драгана Радека.

Сазнај више →

img

Нaционална дечија линија „НАДЕЛ“ гост Ученичког парламента

Представници Националне дечије линије „Надел“ гостовали су 28. марта 2019. у нашој школи на позив Ученичког парламента. Одржали су предавање о услугама које ово удржење пружа деци. Нарочито је истакнута поверљивост и анонимност корисника СОС телефона.

Сазнај више →

img

People at work

На часу енглеског језика 26. марта 2019, ученици 4/1 и 4/3 радили су презентацију у Power Point-у. Тема је била „People at work“. Координатор овог часа је наставница енглеског Наташа Веселиновић.

Сазнај више →

img

Десанкин дан постигао велики успех

Десанкин дан, манифестација наше школе у којој се пропагира образовање, креативност, иницијатива, тимски дух и добро расположење, одржан је веома успешно 26. марта 2019. године.

Сазнај више →

img

У посети Педагошком музеју

Ученици 4/2 посетили су 26. марта 2019. Педагошки музеј. У обилазак их је повела учитељица Милана Ђурић. Ученици су одушвљено слушали о историји и развоју школе у Србији од давних дана до данас. Водич их је провео кроз значајне и бројне експонате вешто указујући на њихову вредност.

Сазнај више →

img

Чувари природе промовишу здраву храну

Ученици 6/2, који похађају предмет Чувари природе као изборни, имали су 22. марта 2019. веома занимљив час на коме су се бавили здравом исхраном.

Сазнај више →

img

„Десанкини“ џудисти освојили Републичко злато

Џудисти наше школе ове школске године постигли су велики успех: поред десет медаља на градском такмичењу, Татјана Петровић 5/1 и Борис Рутовић 6/1 освојили су златну медаљу на Републичком такмичењу.

Сазнај више →

img

Предавање ватрогасаца

Представник Ватрогасног савеза општине Вождовац одржао је 20. марта 2019. године предавање о изазивачима пожара, опасностима, превенцији и начинима поступања у критичним ситуацијама ученицима 6/3. Уз јасну презентацију и мноштво доживљених ситуација, ученици су се уверили у значај ове службе и научили како реаговати у случају пожара.

Сазнај више →

img

Показни час из кошарке

Кошаркашки клуб „Церак“ одржао је 13. марта 2019. показни час у 3/1 и 3/3. Циљ овог часа јесте промовисање спорта као здравог начина живота.

Сазнај више →

img

„Сумњиво лице“ – угледни час у 8/3

У одељењу 8/3 одржан је 12. марта 2019. угледни час из српског језика. На иновативан и креативан начин успешно је обрађена наставна јединица „Сумњиво лице“ Бранислава Нушића. Овај час одржала је наставница Славица Ћуковић.

Сазнај више →

img

Ученици 6/3 учесници „Студија знања“, емисије РТС-а

Као добитници треће награде на конкурсу „Тимски дух мог одељења“, који је организовао MCF MegaCom Film, ученици 6/3 имали су прилику да заједно са представницима „Креатополиса“ учествују у снимању емисије РТС-a „Студио знања“. Тема ове емисије била је „Јесмо ли сви једнаки?“.

Сазнај више →

img

Прослављена Масленица 2019.

Као и претходних десетак година, и ове године у нашој школи, обележен је 9. марта 2019. традиционални руски народни, највеселији и најстарији празник „Масленица“ – Покладе. Празновање Масленице једна је од традиција наше школе. Ученици старијих разреда који уче руски језик представили су овај празним млађим другарима. Након тога ученици су се надметали у трци у врећама, ношењу девојке, игри «три ноге» и надвлачењу конопца. У холу школе ученици млађих разреда такмичили су се у окретању палачинки и другим играма.

Сазнај више →

img

„Мали Пјер“ 2019. припао „Десанки“

Новак Бубања, ученик 4/3 (учитељ Љиљана Опачић) освојио је прву награду на 25. конкурсу Пријатеља деце Звездара за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер“.

Сазнај више →

img

Одржано предавање МУП-а Звездара о насиљу у школи

Представник МУП-а Звездара одржао је 27. фебруара 2019. ученицима 6/3 веома корисно и занимљиво предавање о насиљу у школи.

Сазнај више →

img

Трећа награда за „Десанку“

Ученици 6/3 (одељенски старешина Биљана Кнежевић) освојили су трећу награду на конкурсу „Тимски дух мог одељења“, који је организовао MCF MegaCom Film поводом филма „Ко се боји вука још 2“ и освојили вредну награду: ваучер за сваког ученика за креативну радионицу по избору у „Креатополису“.

Сазнај више →

img

Прослављена школска слава Свети Сава

Савиндан, школска слава, свечано је прослављена у нашој школи 27. јануара 2019. године. Ове године домаћин славе била је сама школа, а следеће године биће то породица Гајић. Колач је пресекао свештеник наше парохијске цркве Светог Трифуна.

Сазнај више →

img

Како постати адвокат –
родитељ предавач у 3/1

Биљана Чубрило, адвокат и мама нашег ђака, била је 21. јануара 2019. гост одељенске заједнице 3/1 и представила своје занимање. Тема часа била „Погоди занимање“. Ученици су се упознали са активностима, одговорностима и обавезама адвоката, где адвокати раде. Сазнали су да добар адвокат мора да буде и добар говорник, да све информације провери.

Сазнај више →

img

Родитељ предавач: Да ли знате како се правилно перу зуби?

Сара Колески, стоматолошки техничар и Александрова мама, 16. јануара 2019. била је гост 4/3.

Сазнај више →

img

ЕКО КВИЗ - "Прљаво или чисто није исто"

Ученици наше школе учествовали су на такмичењу „Еко-квиз", које је одржано у петак 11.1.2019. у просторијама дирекције ЈКП „Градска чистоћа". Ученици су показали одлично знање на питања из екологије, док су се слабије снашли у играма из области рециклаже.

Сазнај више →

img

Родитељ предавач: Како постати диригент

Родитељ Јелена Дамјановић, музички педагог, диригент и мама Алексе из 4/3, представила је ученицима 1. новембра 2018. своје занимање.

Сазнај више →

img