Летопис за школску 2020/2021. годину

Изложба ликовних радова ученика основних школа из јапанског града Кашивазаки

Ученици Основне школе „Десанка Максимовић" у Београду остварили су контакт са вршњацима из града Кашивазаки из Јапана. Овај град је требало да буде град-домаћин ватерполо репрезентацији Србије на Олимпијади 2020. године, а такође је добио и улогу да врши промоцију ватерпола као спорта.

Сазнај више →

img

Представљамо вам Николину Станојевић 8/2, ученика генерације

На крају ове школске године комисија за избор ученика генерације је имала незахвалан задатак да од више изузетно добрих кандидата изабере једног.

Сазнај више →

img

У „Десанки“ отпочело обележавање Зелене недеље 2021

Ученици еко-школа „Десанке Максимовић“, Геодетско техничке школе и Седме београдске гимназије започели су 31. маја учешће у међународном пројекту Green Week 2021 програмом „Караван природе“.

Сазнај више →

img

„Десанкини“ џудисти постигли велики успех

Џудисти наше школе на овогодишњим школским такмичењима освојили су велики успех на свим нивоима.

Сазнај више →

img

Угледни час из српског језика у 6/1 - "Дечаци Павлове улице"

У петак, 21.5.2021. у 6/1 одржан је угледни час из српског језика. Ученици 6/1 су кроз групни рад и истраживачке задатке анализирали ликове и мотиве у лектири „Дечаци Павлове улице“.

Сазнај више →

img

Одржана предавања о загађењу воде

У оквиру обележавања Зелене недеље 2021. и учешћа у међународном пројекту Green Week 2021 чланови Еко-школе Никола Обрадовић 7/2, Анастасија Станојевић 7/2 и Катарина Петровић 7/4 одржали су 18. маја 2021. веома успешно својим друговима из 7/2 и 7/4 предавање о значају воде и превенцији загађења.

Сазнај више →

img

„Зелена недеља“ у ОШ „Десанка Максимовић“

У оквиру међународног пројекта EU GREEN WEEK 2021, који се одвија у целој Европи током 2021. године, три школе, међу којима и наша, од 7. маја до 10. јуна имаће активности у вези са различитим темама чији је циљ смањење загађења планете Земље.

Сазнај више →

img

Одржан угледни час „Мрав добра срца“ Бране Црнчевића

Учитељица 4/3 Марина Бајагић одржала је 14. маја 2021. године веома успешан угледни час из српског језика. Обрађена је наставна јединица „Мрав добра срца“ Бране Црнчевића. Часу су присуствовале учитељица Милана Ђурић, психолог Бранка Митровић Јосиповић и наставница српског језика Биљана Кнежевић.

Сазнај више →

img

Обележен Дан шарених чарапа

Дан шарених чарапа обележава се 21. марта и посвећен је деци са Дауновим синдромом.

Сазнај више →

img

Да ли могу да дохватим Марс?!

Са циљем да покажемо да ништа није недостижно 12. марта 2021. године организован је јавни час „Да ли могу да дохватим Марс?“ путем гугл мита за ученике и наставнике наше школе.

Сазнај више →

img

Дан борбе против вршњачког насиља

У нашој школи, низом пригодних активности, обележен је Дан борбе против вршњачког насиља.

Сазнај више →

img

Пројектна настава петака из енглеског језика

На часовима енглеског језика ученици петог разреда су и ове школске године кроз истраживачки задатак и корелацију са биологијом и ликовном културом упознали свет дивљих животиња.

Сазнај више →

img

Гост-предавач на часу Културе живљења

У оквиру обраде теме „Култура становања“ ученици 8/3 имали су 17. фебруара 2021. занимљиво предавање, које је водио гост-предавач архитекта Филип Јочић.

Сазнај више →

img

"Свети Сава"

Школска слава - "Свети Сава"

Сазнај више →

img

Ждралови слетели у хол наше школе

Ученици седмог и осмог разреда и чланови Тима за школски маркетинг и пројекте поставили су 17. јануара 2021. у холу школе финални продукт пројектне наставе „Сусрет са Јапаном“ – ждралове направљене оригами техником.

Сазнај више →

img

Необична прослава Нове године у одељењу 5/3

Ученици одељења 5/3 показали су да онлајн настава није препрека за дружење и заједничку прославу Нове године.

Сазнај више →

img

Food, food, food
пројектна настава из енглеског језика

Одређен број часова енглеског језика у новембру и децембру у одељењима 3/1 и 3/3 био је посвећен пројектној настави на тему ХРАНA.

Сазнај више →

img

Bonfire Night, пројектна настава из енглеског језика

На часовима пројектне наставе из енглеског језика ученици другог разреда на креативан начин сазнали су нешто више о Bonfire Night, односно Ноћи ватромета, који се традиционално прославља у Великој Британији сваког 6. новембра.

Сазнај више →

img

Новогодишња ликовна радионица у 1/3

Последњег школског дана у првом полугодишту ученици 1/3 учествовали су у новогодишњој радионици, коју је организовала њихова учитељица Јелена Чедић. Малишани су правили своје новогодишње честитке и наменили их најближима.

Сазнај више →

img

Изложба ликовних радова „Сусрет са Јапаном“

Ученици млађих разреда учествовали су у пројектној настави „Сусрет са Јапаном“: на часу ликовне културе и ликовне секције у току новембра и децембра 2020. форматирали су папире за израду оригами фигурица – ждралова и нацртали свој доживљај легенде о хиљаду ждралова, сопствену жељу или доживљај Јапана.

Сазнај више →

img

„Село или град“, пројекна настава из географије

Ученици 6/2 и 6/4 у периоду одвијања онлајн наставе 1-18. децембра 2020. продубили су своја знања о већ познатој теми и успешно реализовали пројектну наставу изучавајући сеоска и градска насеља.

Сазнај више →

img

Атом у очима седмака

Ученици седмог разреда показали су да могу успешно да стекну теоријско знање о структури атома и преставе га уз помоћ истраживачког духа на креативан начин.

Сазнај више →

img

Радионица „Сви смо различити а исти“ у првом разреду

Поводом обележавања Дана толеранције (16.11.2020.) психолоg школe Бранка Митровић Јосиповић одржала је радионицу "Сви смо различити а исти“ са ученицима првог разреда уз подршку њихових учитеља.

Сазнај више →

img

Еко-школа посадила два стабла генерације овогодишњих осмака

Чланови Еко-школе учествовали су у пројекту Амбасадора одрживог развоја садње аутохтоних врста дрвећа.

Сазнај више →

img

Јесење фризуре у 3/1

На часу ликовне културе ученици 3/1 имали су задатак да у првој недељи новембра нацртају „Јесењу фризуру“.

Сазнај више →

img

Зеолит и сребрни јони у маскама – донација

Фондација Новак Ђоковић донирала је основним школама „Сребрне маске“ са јонима сребра и зеолитом за децу. Наши прваци радо су заменили своје маске овим ефикаснијим.

Сазнај више →

img

Хуманитарни онлајн базар

Еко-школа „Десанка Максимовић“ и ове године учествује у „Најволонтерској акцији“ Општине Звездара. Настављамо нашу активност „Шта можеш, подели са другима“, овог пута организујући ХУМАНИТАРНИ ОНЛАЈН БАЗАР, који ће трајати у периоду од 1.11.2020. године до 20.11.2020. године.

Сазнај више →

img

Одељенска правила понашања кроз игру

Ученици 1/1 заједно са учитељицом Даницом Станисављевић Петровић и психологом Бранком Митровић Јосиповић 26. октобра 2020. имали су занимљив час одељенске заједнице.

Сазнај више →

img

Дечија недеља – „Шта у мом срцу лежи“

Ученици наше школе традиционално су учествовали у ликовном конкурсу који организује Општина Звездара у оквиру Дечије недеље.

Сазнај више →

img

Пројекат Mystery Skype

Путовање у Пољску
Одржан је још један угледни час из географије и енглеског језика: приликом сусрета са вршњацима из Пољске ученици парне смене прешли су још 776 километара.

Сазнај више →

img

Први овогодишњи сусрет у пројекту Skype-a-Thon

Мистериозна земља – Белорусија
Екипа наше школе 16.10.2020. прешла је око 1400 км учествујући у међународном пројекту Skype-a-Thon у организацији Мајкрософта.

Сазнај више →

img

Пројектна настава из историје – „Живот у ритму там-тама“

Представљање станишта људи из доба неолита
Ученици 5/2 и 5/4 на часу историје су током октобра на посебан начин упознали живот људи са наших простора из периода млађег каменог доба.

Сазнај више →

img

Кратке прозне врсте о здрављу

Ученици 7/3 и 8/3 у току тематске недеље „У здравом телу здрав дух“ обновили су кратке прозне врсте ауторске и народне књижевности на примерима који говоре о значају и начинима чувања здравља.

Сазнај више →

img

Како одржати здрав дух у здравом телу – на часу биологије

Ученици 8/2 и 7/4 у оквиру тематске наставе „У здравом телу здрав дух“ припремили су предавање уз помоћ презентацује, која је била занимљива, поучна и корисна.

Сазнај више →

img

Пандемија куге у Српском царству, осврт и анализа

У оквиру тематске недеље „У здравом телу, здрав дух„ у одељењима 6/2 и 6/4 ученици су погледали документарни филм „Пандемија куге и Српско царство“.

Сазнај више →

img