Menu

Летопис за школску 2019/2020. годину

„Колико је драгоцена соја“ – тема истраживача Еко-школе

Наша школа је пилот-школа у области увођења здраве хране у школски живот. Једна од активности у оквиру овог пројекта било је истраживање о намирницима. „Десанкини“ еко-истраживачи одабрали су соју као биљку која се гаји код нас и заступљена је у исхрани.

Сазнај више →

img

Обележен Дан пчела 2020

Чланови Еко-школе „Десанка Максимовић“ обележили су пригодним видеом Дан пчела 20. мај. Овим видеом желимо да скренемо пажњу на важну улогу пчела у еко-систему и њихову угроженост због активности човека.

Сазнај више →

img

Другаци обележили Дан птица на часу ликовне културе

Дан птица у целом свету обележава се у другој недељи маја. Организују се предавања и акције којима се буди свест о значају птица и дрвећа, са акцентом на очувању ретких врста.

Сазнај више →

img

Велики Дарвинов лов на биљке 2020 –
пројекат Еко-школе

Велики Дарвинов лов на биљке 2020 –
пројекат Еко-школе

Сазнај више →

img

Причам ти причу – о божуру у пролеће...

Ивона Божовић из 3/2 припремила се добро за априлски час из природе и друштва: задатак је био да добро осмотри и проучи једну биљку из свог дворишта.

Сазнај више →

img

Велики Дарвинов лов 2020: Који део биљке једемо?

Дарвинови истражитељи, ученици четвртог разреда, бавили су се у априлу 2020. биљкама које на нашем поднељбу најчешће једемо.

Сазнај више →

img

Велики Дарвинов лов на биљке

Дарвинови мислиоци су активни и у изолацији. Анђела Пауновић, ученица 2/1, засадила је у свом дворишту 21. априла 2020. кану. сазнала је да је овој биљци потребно обилно и редовно заливање, да се размножава из луковице, као да је и повремено треба окопати.

Сазнај више →

img

Великом Дарвинов лов на биљке у пуном јеку

Ученици 2/3, чији је учитељ Достана Павловић, у условима изолације наставили су да остваривањем плана и задатака у оквиру пројекта „Велики Дарвинов лов на биљке“.

Сазнај више →

img

Дарвинови мислиоци у акцији

Ђаци другог разреда са учитељицом Маријом Милинковић не престају са Дарвиновим ловом на биљке, чак ни у ванредним условима.

Сазнај више →

img

Првоаприлски кловнови

Ученици 4/1 обележили су 1. април, Дан шале, на посебан начин: иако можда није било право време да се нашале, ипак је био добар повод да буду ведри и насмејани у кругу своје породице.

Сазнај више →

img

На часовима ликовне културе у 2/1

На часовима ликовне културе првих дана марта ученици су правили поклоне за Дан жена - папирне корпице, букете и честитке, своје радове завршавали су и на часовима пројектне наставе.

Сазнај више →

img

Прослављена Масленица 2020.

У Недељи праштања, 28. фебруара 2020. ученици наше школе прославили су велики руски празник Масленицу.

Сазнај више →

img

Роман „Бела Грива“ на часу српског језика

Наставница српског језика Биљана Кнежевић 26. и 27. фебруара 2020. у одељењима 4/3 и 4/4 одржала је часове обраде обавезне домаће лектире „ Бела Грива“ (аутор Рене Гијо).

Сазнај више →

img

Угледни час у 4/3 – Лоза Немањића

Учитељица Јелена Чедић одржала је 25. фебруара 2020. угледни час у 4/3 на тему „ Немањићи“, утврђивање и систематизација.

Сазнај више →

img

Општинско такмичење из енглеског језика у "Десанки"

Општинско такмичење из енглеског језика одржано је према календару такмичења, у недељу 23.2.2020. у ОШ "Десанка Максимовић" (Општина Звездара).

Сазнај више →

img

Како ефикасно дисциплиновати ученике – обука за наставнике

Обука „Ефикасно дисциплиновање, приступи и технике“ одржана је 7. фебруара 2020. за чланове колектива. Предавач Ружица Петровић Гашевић, психолог, водила је овај семинар кроз интерактивне радионице.

Сазнај више →

img

Одржана обука „Развој међупредметних компетенција“

У организацији „Новог Логоса“ у нашој школи одржан је 3. фебруара 2020. за чланове колектива семинар „Развој међупредметних компетенција“.

Сазнај више →

img

Прослављена школска Слава

Савиндан, школска слава, свечано је прослављена у нашој школи 27. јануара 2020. године. Домаћин славе била је породица Гајић. Колач је пресекао свештеник наше парохијске цркве Светог Трифуна, о.Срђан Ћосић. Школској приредби присуствовали су представници Министарства просвете, Општине Звездара, парохијског дома, Школског одбора, Савета родитеља, ђаци и особље школе. Организатори приредбе били су Данијела Рајака, вероучитељ и Немања Боснић, вероучитељ.

Сазнај више →

img

До придева уз помоћ животиња

У оквиру пројектне наставе из енглеског језика у петом разреду ученици 5/1, 5/3 и 5/4 усвајали су у току првог полугодишта знања о животињама и придевима кроз истраживање о дивљим животињама.

Сазнај више →

img

„Десанкини“ ђаци пливали за Часни крст

На Крстовдан, 18. јануара 2020, ученици наше школе, заједно са основцима из још 50 школа, учествовали су на базену „Ташмајдан“ у пливању за Часни крст.

Сазнај више →

img

Конкурс „Сазнали на семинару, применили у пракси“

У Заводу за унапређивање образовања и васпитања 16. јануара 2020. наставнице наше школе Тања Плазинић, наставник географије, и Биљана Кнежевић, наставник српског језика, презентовале су пред петнаесточланом комисијом своје радове „Гугл мапе у настави“ и „Портфолио, начин да спознате себе“.

Сазнај више →

img

Еко квиз „Прљаво или чисто, није исто“

Ученици наше школе учествовали су 10. јануара 2020. у Еко-квизу „Прљаво или чисто – није исто“, у организацији ЈКП „Градска чистоћа“. Квиз је одржан у Дому културе организатора.

Сазнај више →

img

Одржан нови сусрет Lego ergo sum

Љубитељи књижевности одржали су још један књижевни сусрет 26. децембра 2019. на коме су представили романе које препоручују својим вршњацима, а ван школске лектире су.

Сазнај више →

img

Звездара у оку Марије Канкараш 7/3

Ученица наше школе Марија Канкараш 7/3 једна је од учесника фото-конкурса „Београд и Звездара у мом оку“, који је објавио Календар за 2020. годину са најуспешнијим фотографијама.

Сазнај више →

img

ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА НИВОУ ШКОЛЕ

Од 09.12. до 14.12. 2019. у нашој школи организована је хуманитарна акција прикупљања конзервиране и оригинално запаковане хране за породице ученика слабог материјалног стања.

Сазнај више →

img

Пројекат „Оснаживање породице“ и у овој школској години

У периоду 12.11.2019-24.12.2019. успешно је реализован пројекат „Оснаживање породице“, подржан од Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Сазнај више →

img

Еко-школа „Десанка“ донирала школски намештај

Еко-школа „Десанка Максимовић“ донирала је у децембру 2019. у оквиру своје акције „Шта можеш, подели са другима“ еко-школи „Прељине“ из Прељина и еко-школи „Бранко Радичевић“ из Батајнице 100 клупа и столица, као и 20 зидних паноа.

Сазнај више →

img

Резултати Дабар такмичења за старије разреде

У периоду од 18.11. до 22.11.2019. године одржан је школски ниво такмичења „Дабар“ у Србији.

Сазнај више →

img

Разоткривање човека на 13. фестивалу науке

Ученици старијих разреда наше школе посетили су 5. децембра 2019. још један Фестивал науке, овог пута под називом „Разоткривање“.

Сазнај више →

img

Еко-школа „Десанка“ награђена у Најволонтерској акцији

Еко-школа „Десанка Максимовић“ обележила је Дан волонтирања 5. децембар 2019. веома успешно...

Сазнај више →

img

Угледни час „Становништво“ – продукти пројектног задатка

Наставница географије Тања Плазинић одржала је 3. децембра 2019. године угледни час у одељењимa шестог разреда.

Сазнај више →

img

Представљамо вам... Кристину Миловановић, књижевни таленат

Кристина Миловановић, ученица 7/4, освојила је у новембру 2019. прво место на литерарном конкурсу „Свет је округао, а не коцкаст“ у категорији старијих основаца.

Сазнај више →

img

Одржано „Дабар“ такмичење за четвртаке

У информатичком кабинету 27. новембра 2019. одржано је „Дабар“ такмичење за ученике млађих разреда.

Сазнај више →

img

„Драмске игре у настави“

Акредитовани семинар уметничке групе БАЗААРТА „Драмске игре у настави“ одржан је у нашој школи у суботу и недељу, 23. и 24. новембра 2019.

Сазнај више →

img

Еко школа „Десанкa Максимовић“ на Serbian Vision 2019

Еко-школа је 23. новембра 2019. представила своје активности у оквиру пилот пројекта здраве хране на конференцији Serbian Vision 2019. у Београду.

Сазнај више →

img

„Свака лименка се рачуна”

У нашој школи, која је део међународне заједнице Еко-школа, спроводи се пројекат „Свака лименка се рачуна“, који промовише културу скупљања и рециклирања лименки, што директно доводи до смањења отпада, а на тај начин и до заштите животне средине, као крајњег, општег и најзначајнијег циља.

Сазнај више →

img

Почело Дабар такмичење

Дабар такмичење је намењено свим ученицима основних и средњих школа који су заинтересовани за различите области рачунарства и информатике.

Сазнај више →

img

Квизом до забаве и знања

У оквиру међусобне посете часовима Тамара Живковић, наставница математике, посетила је 19. новембра 2019. час српског језика у 6/1, који је одржала наставница Биљана Кнежевић.

Сазнај више →

img

Поезијом у свет

На овогодишњем општинском такмичењу „Ђачка песничка сусретања“ одржаном 17. новембра 2019, наше ученица Дуња Кузмановић 2/3 (наставник Достана Павловић) и Теодора Стојановић 8/2 (наставник Јасна Рикерт Стевановић) освојиле су друго место у својој узрасној групи.

Сазнај више →

img

„Десанка“ на Фестивалу креативне рециклаже

У оквиру рада Еко школе наши ученици и чланови Еко одбора учествовали су на трећем Фестивалу креативне рециклаже одржаном 17. новембра 2019. у ДК „Вук Караџић“, где су изложили своје радове.

Сазнај више →

img

Играчке као наставно средство

Ученици 3/3 доказали су своју креативност: за час енглеског језика на коме су 12. новембра 2019. обрађивали лекцију „Toys from rycicled matirials“, припремили су мноштво играчака од рециклираног материјала и уз њихову помоћ научили нове речи.

Сазнај више →

img

Едукатори Црвеног крста одржали предавање о трговини људима

Едукатори Црвеног крста одржали су 6.11.2019. предавање на тему „Програм борбе против трговине људима“

Сазнај више →

img

Маникир – ликовна радионица

На часу ликовне културе 5. новембра 2019. ученице 6/3 прошле су кроз малу маникир-радионицу са наставницом Мирјаном Фуштић.

Сазнај више →

img

Аудиција за јавни час "Мој Београд"

У уторак 29. октобра 2019. одржаће се аудиција за рецитаторе-извођаче јавног часа "Мој Београд", који ће се одржати крајем марта/почетком априла 2020. године.

Сазнај више →

img

Ученици посетили 64. Сајам књига

У четвртак 24. октобра 2019. године, група од четрдесет пет ученика наше Школе, у пратњи наставнице руског језика Слободанке Марковић и библиотекарке Сњежане Леканић, посетила је и ове године, на школски дан, 64. Сајам књига.

Сазнај више →

img

Мали „Десанкини“ ђаци великог срца

Ученици млађих разреда наше школе и ове године прикупили су хуманитарну помоћ за своје другове у познатом Свратишту за децу у Крфској 7а на општини Звездара.

Сазнај више →

img

Ликовна колонија за децу са посебним потребама

Ликовна колонија чланова Удружења за помоћ мнро „Бисер“ из Србобрана, чији је координатор била Мирјана Фуштић, наставник ликовне културе наше школе и члан Арт центра из Београда, одржана је 24. октобра 2019. на салашу Татић у Турији.

Сазнај више →

img

Зелена застава уручена „Десанки“

На стручном скупу еко школа, одржаном 18. и 19. октобра 2019. на Златибору, наша школа званично је постала чланица Међународног програма Фондације за образовање за животну средину (FEE) – „Еко-школе“.

Сазнај више →

img

Дани јабуке у „Десанки“

Прослава Дана јабуке у нашој школи започела је великом манифестацијом одржаном у петак 18. октобра 2019. Припремљене су разноврсне активности које су као главни мотив имале промоцију јабуке, воћа са нашег поднебља.

Сазнај више →

img

Отпочео „Велики лов на биљке“

Наша школа учествује у међународном пројекту „Велики лов на биљке“, који је уведен у међународни програм Еко-школа.

Сазнај више →

img

Општина Звездара наградила најуспешније ученике 2018/19.

Поводом обележавања Дана општине, 16. октобра 2019, у свечаној сали Шесте београдске гимназије додељене су награде ученицима који су освојили прво, друго или треће место на Републичким такмичењима и њиховим наставницима менторима.

Сазнај више →

img

Ученици млађих разреда на Кидс-фесту

Ученици млађих разреда посетили су 16. октобра 2019. са својим учитељима Петнаести дечији фестивал Кидс-фест.

Сазнај више →

img

„Да право свако – дете ужива лако“

Градска општина Звездара, у оквиру Дечије недеље 2019, наградила је радове приспеле на конкурс „Да право свако – дете ужива лако“.

Сазнај више →

img

Имам право!

Тијана Јанковић, наша бивша ученица и глумица „Пан театра“, одржала је 8. октобра 2019. у оквиру прославе Дечије недељење интерактивну радионицу о дечијим правима за тинејџере у 8/1.

Сазнај више →

img

Угледни час у 2/3 - „Неко живи у селу, а неко у граду“

Учитељица Достана Павловић одржала је 7. октобра 2019. године у 2/3 угледни час из предмета Свет око нас. На том часу ученици су на занимљив начин утврђивали своје знање о наставној јединици „Неко живи у селу, неко у граду“.

Сазнај више →

img

Безбедност у саобраћају

Ивана Мемаровић, представник Управе саобраћајне полиције, одржала је 7. октобра 2019. предавање у 4/1.

Сазнај више →

img

Лифт није играчка

Ученици наше школе млађих разреда погледали су 4. октобра 2019. едукативну представу и квиз „Лифт није играчка“, у организацији Јавног предузећа Градско стамбено, са циљем повећања безбедности деце у лифту и упознавања са могућим опасностима.

Сазнај више →

img

„Рециклажа за почетнике“

У одељењима II/2 и II/4, током септембра 2019, Центар за позитиван развој деце и омладине организовао je три едукативне радионице за децу - „Рециклажа за почетнике“.

Сазнај више →

img

Одржан спортски дан

Ученици млађих и старијих разреда наше школе учествовали су 27. септембра 2019. у спортском дану.

Сазнај више →

img

„Смути па попиј“ реализован успешно

Дан здраве хране под слоганом „Смути па попиј“ реализован је у облику пројектног дана 26. септембра 2019. Сви ученици школе имали су здраву ужину од воћа и поврћа. Неки су правили сокове, а неки воћне салате.

Сазнај више →

img

Донација воћа и поврћа

Дом за лица ометена у развоју „Срце у Јабуци“ из Јабуке донирао је и доставио 25.9.2019. нашој школи 150 килограма воћа и поврћа (јабуке, шљиве, шаргарепу, спанаћ и краставац), које ће бити употребљено у активности „Смути па попиј“.

Сазнај више →

img

Посета Сајму спорта на Звездари

Ученици млађих и старијих разреда наше школе посетили су 20. септрембра 2019. Сајам спорта, који се одржао на теренима СЦ „Олимп“. Ученике су повеле наставнице Марина Бајагић, Даница Петровић Станисављевић, Анита Ивовић и Наталија Драшковић.

Сазнај више →

img

Повратак у почетак

Ученици одељења 6/1 и 6/3 у уторак, 17. септембра 2019. године у пратњи наставнице грађанског васпитања Тање Плазинић, присуствовали су предавању „Наслеђе Винчанске клтуре - Повратак у почетак", које је одржао археолог Драган Јанковић у Дечјм културном центру Београда.

Сазнај више →

img

Предавање: Насиље – негативна појава

У оквиру теме „Основи безбедности деце“ Ивана Павличевић, полицијски службеник МУП Звездара, одржала је 16. септрембра 2019. у 4/1 предавање са темом Насиље као негативна друштвена појава.

Сазнај више →

img

Показни час кошарке

Кошаркашки клуб „Церак“ одржао је 12. септембра 2019. показни час ученицима 4/1 и 4/3.

Сазнај више →

img

Позориште сенки у 2/3

Тијана Јанковић, наша бивша ученица – глумица „Пан театра“, одржала је 12. септембра 2019. у 2/3, чији је учитељ Достана Павловић, на часу ликовне културе драмску радионицу „Позориште сенки“.

Сазнај више →

img

Прваци свечано пошли у школу

Свечани пријем првака школске 2019/2020. године одржан је у понедељак 2. септембра 2019.

Сазнај више →

img

Окречени зидови школског терена

Чланови Еко патроле 30.8.2019. окречили су зид на школском терену, као и судијску кућицу

Сазнај више →

img

Обука за „Дигиталну учионицу“

Семинар-обука „Дигитална учионица“ за наставнике звездарских школа одржан је у нашој школи 24. и 25. августа 2019. Организатор је Министарство просвете и технолошког развоја.

Сазнај више →

img