Menu

Историјат - од оснивања до данашњих дана

"Детињство моје, пуно си свакога сјаја,
на речној матици брзих ватрених пега,
пуно си сунчевих румених рођаја
и месечевих простирки преко снега..."

Школа је звоном огласила почетак наставе 15.1.1964.

Име "Братство-јединство" је добила 27.4.1964, а у њој је радило 17 стално и 21 хонорарно запослених наставника.

У клупама је седело 1083 ученика. На инцијативу колектива основана је Заједница основних школа "Братство-јединство" којих је на територији земље било преко 100.

Оснивачка скупштина одржана је 17.4.1986.године. Десанкина вечна младост, незаборавни стихови, подстакли су жељу колектива да школа понесе то светло име, које с поносом носи од 27.1.1993.године.

Заједница основних школа "Десанка Максимовић" основана је 3.10.1997.године на инцијативу наше школе. Заједницу је формирало 18 школа на територији Републике Србије. Школе су сарађивале и дружиле се све до 1999. године.

Школа је реновирана 2005. и 2006. године. Планом буџета града обезбеђена су средства и набављена су модерна наставна средства и нов школски намештај ( у свакој учионици је телевизор и компјутер). У плану је адаптирање застареле школске зграде као и комплетне водоводне и електричне инсталације као и поправка санитарних чворова. Кабинети су опремљени, а терен за спортске активности уређен. Школу тренутно похађа 753 ученика у 31 одељењу.

У школи су се организовали многи књижевни сусрети. Посећивали су нас Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Бранко Ћопић, Добрица Ерић, Драган Лукић, Недељко Попадић, Милић од Мачве, Жарко Петровић и многи други познати писци, сликари, композитори. О тим сусретима и дружењима ученици су писали у свом листу "Сусрети". Школски лист је штампан од осамдесетих до 1999.године. Планира се објављивање и обнављање школског листа "Сусрети". Библиотека је центар културног живота школе, те је посећују бројни пријатељи и сарадници који се радо друже са нашим ученицима. Школска библиотека има у фонду 11.487 књига , а фонд се редовно обнавља. Школа је од оснивања имала и разгласну станицу. Застарела опрема замењена је новом, и тако информације размењујемо брзо и ефикасно.

У школи је организовано мноштво секција као што су: литерарна , рецитаторска, драмска, лингвистичка, разне спортске дисциплине, еколошка, историјска и многе друге. Сваке године школа обележава Дан Светог Саве и Дан школе пригодним приредбама у којима учествују ученици, чланови драмске и литерарне секције.

Спортски школски турнири често се организују. У протеклих шест година освајали смо прва места на општинским такмичењима у рукомету, а 2. место у граду. Освајали смо и прва места на општинским такмичењима у кошарци, као и у шаху 2. место на републичком такмичењу. Освајали смо сваке године престижна места на општинским и градским такмичењима из свих предмета. Школа је организовала општинска такмичења из српског језика, страних језика (енглески,руски) и из историје.

Школа се бавила и издавачком делатношћу. "Десанкини вртови" штампани су као заједничка књига Заједнице основних школа „Десанка Максимовић“. Штампане су и књиге "Десанкина казивања" од аутора Милоша Јефтића и "Десанкини вртови". Школа је била и саиздавач за "Монографију београдских основних школа" I и II књига.

Године 1998. на првом програму РТС-а био је организован клуб "Ко зна више" у коме је наша школа активно учествовала. Многе приредбе као и значајна збивања у школи били су забележени у емисијама на телевизији и на радију, као и у новинама ("Политика", "Блиц" , "Вечерње новости"). Од хиљаде и хиљаде ученика који су похађали нашу школу посебно су се истакли Зоран Милошевић и Драган Јањић који су својом стручношћу допринели да и наш град и наша Република боље функционишу.

Редовно учествујемо у свим хуманитарним акцијама које организује Црвени крст. Школа организује и интерне хуманитарне акције за нашу децу и наше раднике.

Сваке године посебно су похваљени и награђени ученици који су освојили Вукову награду и одличан успех на такмичењима из разних предмета.

Школа се сместила у лепом дворишту, у хладу разлисталог дрвећа на једном пропланку Звездаре. Звездара расте, пева, смеје се и чува име Десанка Максимовић у срцу сваког ђака, у слову сваке речи коју је она својом руком записала и подарила. На Звездари на којој живимо, радимо, учимо, којом се поносимо, кроз широке, осветљене булеваре, кроз уске улице, у солитерима или дворишним кућама, тече живот, ствара се, учи.