Име школе

На седници Наставничког већа 27. маја 1992. године и седници Савета школе 14. септембра 1992. године, дат је предлог да име школе буде Десанка Максимовић или Михаило Пупин. Образложење из дописа Скупштине Општине Звездара:

Као познату и признату песникињу, хуманисту, заљубљеника у природу, људе, деца је упознају кроз песме, приче, бајке, још у предшколском узрасту. Поласком у школу, у обавезној школској лектири уз помоћ својих наставника, срећу њена дела са којима проживљавају детињство, прве љубави, стрепње срца, тренутке наше далеке и ближе историје.

Десанка Максимовић, професор, просветни радник, приближила се деци и одраслима својим делима. Не само песмом, причом, већ и својом идејом о слози, љубави међу свим народима, што је доказивала а и доказује у позним годинама, својим путовањима, говорима, лепом, нежном речју која отвара срца. Дела су јој преведена на многе језике, а њена космополитска реч зближава све народе света.

Госпођу Максимовић смо замолили, уз велику помоћ госпође Мире Алечковић, наше велике песникиње, да прихвати да њено цењено име носи наша школа. Она је то прихватила, а разлог је, поред оног да воли децу и пише за њих, је и име "Братство – јединство", за шта се она, како је рекла, залагала целог живота, па сматра да ће њено име наставити традицију љубави, слоге и мира.

Именом Десанке Максимовић би се наша школа поносила, а то би био и подстицај за будући бољи и успешнији рад. С обзиром да је наша драга песникиња жива, живи у нашем граду, велику би јој радост причинило да зна, види и прими делегацију ученика који од свег срца желе да је упознају и пруже лепе речи љубави и дивљења.